‘Paradise now’ moet bij de Oscar-uitreikingen niet meedoen als Palestijnse film, maar als Nederlandse. Dat vinden joodse groepen en Israëlische diplomaten.
‘Paradise now’ moet aan de strijd om de Oscars niet meedoen als Palestijnse film, maar als Nederlands product. Dat vinden het Israëlische consulaat in Los Angeles en joods-Amerikaanse groepen. Om die reden bewerken zij de presentatoren van het gala waarbij de filmprijzen worden uitgereikt. Dat heeft een Israëlische diplomaat bevestigd tegenover het persbureau Reuters.
Op internet circuleert een petitie, die is getekend door Israëli’s en anderen, met de oproep de Oscar-nominatie voor beste buitenlandse film in te trekken. De film zou massamoord vergoelijken.
‘Paradise now’ gaat over twee Palestijnse mannen die een zelfmoordaanslag willen plegen in Tel Aviv. Een van de activisten slaat op het laatste moment aan het twijfelen. Vorige maand won het drama een Golden Globe in de categorie beste niet-Engelstalige film. Die prijs geldt als graadmeter voor de Oscars. ‘Paradise now’ werd ook in Nederland bekroond. Hij kreeg op het filmfestival in Utrecht een Gouden Kalf.
Eerder werd Hany Abu-Assad, de regisseur van ‘Paradise now’, kwaad op de organisatie die de Oscars uitreikt omdat deze Palestina niet zou erkennen. De film was ingezonden als product uit Palestina, maar de Academy of Motion Picture Arts and Sciences koos de Palestijnse Autoriteit als land van herkomst. De Nederlands-Palestijnse filmmaker noemde de beslissing ‘een klap in het gezicht van het Palestijnse volk en de nationale identiteit’.
Abu-Assad vermoedde toen al ‘pressie vanuit Israël’ op de Academy. De 78e Oscaruitreiking is op 5 maart.
[Novum]