Search
Close this search box.

Brigitte Kaandorp onder indruk van eigen grappen

Brigitte Kaandorp verzint driekwart van haar grappen op het toneel, vertelt ze. “Soms ben ik er zelf van onder de indruk en denk ik: die is goed.”

Brigitte Kaandorp zegt dat liefhebbers het best aan het einde van een serie naar haar shows kunnen komen kijken. “Ik verzin driekwart van de grappen op het toneel, dus aan het eind van de reeks ben ik op mijn best.” De cabaretière vertelt dat haar grappen tot stand komen in ‘een snelkookpan van concentratie en ontspanning’. “Dat kun je thuis niet verzinnen, alleen ter plekke op het podium. Soms ben ik er zelf van onder de indruk en denk ik: die is goed. Waar haal je het vandaan?”

De laatste show van Kaandorp, ‘1000 & 1 dag’, is in de vorm van een sprookje gegoten. De voorstelling gaat over een meisje dat niets mag van haar boze stiefmoeder. Met deze opzet laat Kaandorp zien dat ze meer kan dan in paniek het podium op hollen en roepen dat ze niets heeft voorbereid. “Ik wilde iets doen wat ik juist wel had voorbereid. En ik wist even geen andere manier om mijn privéleven op een leuke manier te gebruiken.”

Dat privéleven is de laatste jaren onstuimig geweest. In 2001 scheidde Kaandorp van haar man en in juni verloor ze haar beste vriend, regisseur Bert Klunder. De comédienne zegt dat het moeilijk was haar eigen leven als leidraad te gebruiken voor haar show. “Normaal vermaakte ik het publiek met klein leed en nu ineens met groot leed. Ik wist niet altijd hoe ik dat op een leuke manier aan de mensen kon vertellen. Een scheiding is niet niks. Ik heb me er best voor geschaamd en vond ook dat het niemand wat aanging.” Toch heeft ze haar leven inmiddels in de voorstelling verweven, zegt ze. “Het is niet duidelijk genoeg voor mensen als je eromheen blijft praten.”

De cabaretière betreurt dat Bert Klunder haar programma niet kan zien nu het helemaal af is. “Ik heb de show samen met hem gemaakt, maar pas nu ben ik er echt tevreden mee. Als je langer speelt, wordt het een goede wijn die uiteindelijk helemaal op dronk is. Ik vind het heel jammer dat hij dit niet meer kan zien.” Ze vertelt dat de show een moeizame start kende. “Twee of drie maanden lang wilde het niet van de grond komen. En dat vreet aan je als vak je passie is.”

Het gat dat Klunder heeft achtergelaten is niet op te vullen, zegt de 44-jarige Kaandorp. “Maar je moet niet gaan zitten verzuren en boos zijn dat hij weg is. Je mag wel heel verdrietig zijn, maar je moet niet denken dat het leven voorbij is. Dat werkt niet.”

Kaandorp, die al 23 jaar in het vak zit, vindt het niet erg dat mensen altijd van haar verwachten dat ze grappig is. “In het openbaar ben ik anders dan thuis. Dan weet ik dat mensen naar me kijken en iets van me verwachten. Als ik down ben, heb ik het soms lastig, maar meestal heb ik genoeg energie om ermee te dealen.”

Op 13 en 20 november geeft ze nog extra voorstellingen van ‘1000 & 1 dag’. Wat ze daarna gaat doen, weet ze nog niet precies, maar mogelijk gaat ze in haar volgende project weer in haar eentje ‘een beetje kletsen en pianospelen’. “Nu ben ik met een band op stap, heel gezellig hoor. Maar na zoiets wil ik altijd ook weer alleen een programma doen. Dus ik ben al liedjes aan het schrijven.”

[Novum]