Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Peter Jackson mag ‘The hobbit’ niet verfilmen

Peter Jackson is gedumpt door New Line Cinema. De productiemaatschappij liet hem weten dat hij niet betrokken wordt in de plannen voor een ‘The hobbit’-film.

(Novum/AP) – Peter Jackson, regisseur van de ‘Lord of the rings’-trilogie, is gedumpt door New Line Cinema. De productiemaatschappij heeft hem en zijn team laten weten dat zij niet betrokken worden in de plannen voor een verfilming van ‘The hobbit’, het boek dat voorafging aan de ‘Lord of the Rings’-boeken van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien, en ook niet bij andere plannen voor een ‘prequel’ van de trilogie. Dat schrijft Jackson in een brief aan de fansite TheOneRing.

De ‘Lord of the Rings’-trilogie bracht bijna drie miljard dollar (ruim 2,4 miljard euro) op. Jackson raakte eerder in conflict met New Line Cinema over zijn inkomen voor het eerste deel van de trilogie uit 2001. New Line Cinema heeft de rechten op een verfilming van ‘The hobbit’. Jackson en de zijnen wilden niet aan een nieuwe verfilming werken totdat de rechtszaak was opgelost. De studio heeft nu dus besloten een andere filmmaker aan te nemen.

De directie van de maatschappij lichtte Jackson telefonisch in. “Dit was een beleefde manier om ons te laten weten dat de studio op zoek is naar een andere regisseur”, schrijft de Nieuw-Zeelander. De 45-jarige regisseur zegt de brief uit plichtsbesef tegenover zijn fans geschreven te hebben. Hij liet weten het jammer te vinden dat hij niet langer betrokken is bij ‘The hobbit’.

‘The lord of the rings: The return of the king’, het laatste deel van de trilogie, sleepte in februari 2004 elf Oscars in de wacht.

[Novum]