Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Rammstein brengt wereldtournee in beeld

Van Rammstein ligt de dvd ‘Völkerball’ in de winkels. De tweede live-dvd van de Duitse metalgroep beslaat de wereldtournee van de band uit 2004 en 2005.

Van Rammstein ligt vanaf maandag de dvd ‘Völkerball’ in de winkels. De tweede live-dvd van de Duitse metalgroep beslaat de wereldtournee die de band in 2004 en 2005 afgewerkte, met registraties van concerten uit Frankrijk, Engeland, Japan en Rusland. De eerste live-dvd ‘Live aus Berlin’ uit 1999 liet het zestal aan het werk in thuisstad Berlijn zien.

Rammstein ontpopte zich in de jaren negentig als één van de meest opvallende bands van het moment. De muziek van de voormalige Oost-Duitsers, die bestond uit zwartgallige Duitstalige teksten en stampende metal, was volgens buitenlandse critici op het randje van smakeloosheid, terwijl fans met de band wegliepen. Vooral de podiumact van de groep deed menigeen de mond openvallen. De groep stak op het podium alles wat los en vast zat in brand, waarbij de act van zanger Till Lindemann die in vlammen het podium opwandelde als het meest spectaculair de boeken inging.

Vuur neemt nog steeds een belangrijk onderdeel in van de liveshow van Rammstein, zo is te zien op ‘Völkerball’, hoewel wat minder dan in de beginjaren. Lindemann gaat niet meer in vlammen op, maar speelt nog steeds letterlijk en figuurlijk met vuur op het podium. Wat vooral opvalt op de dvd is hoe Rammstein inmiddels is uitgegroeid tot een ware stadionact. Het concert in Moskou werd zelfs door veertigduizend fans bezocht. Bijzonder theatraal zijn de concerten nog steeds. Tijdens ‘Mein teil’ verdwijnt toetsenist Flake Lorenz bijvoorbeeld in een stomende kookpot, met Lindemann ernaast als lugubere kok met een groot slagersmes in de handen.

Als speciale extra’s zijn bij de dvd van ‘Völkerball’ een bonus dvd en -cd gevoegd. De extra dvd laat een kijkje achter de schermen van de Rammstein-tournee zien, samen met een ‘making of’ van het voorlaatste album ‘Reise reise’. De bonus-cd biedt zestien livenummers, opgenomen in het Franse Nimes.

[Novum]