Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Recensie Lenny Kuhr was binnen de grenzen

Lenny Kuhr heeft een zaak bij de Raad voor de Journalistiek verloren. De zangeres voelde zich beledigd door een platenrecensie in Dagblad De Limburger.

Lenny Kuhr heeft een zaak bij de Raad voor de Journalistiek verloren. De zangeres voelde zich beledigd door een recensie van haar album ‘Panta rhei’ in Dagblad De Limburger. Recensent Wim Doesborgh schreef onder meer: “Pretentieuze teksten in een marinade van quasi-laconieke muziekjes – zo probeert Lenny ons met die super-melancholische stem al jaren haar manisch-depressieve wereld in te trekken.”

De tekst valt binnen de vrijheid van de recensent, oordeelt de Raad voor de Journalistiek, het klachtenorgaan voor burgers die zich benadeeld voelen door de pers. “De recensie bevat een persoonlijk oordeel van de journalist, hetgeen ook voor de gemiddelde lezer voldoende duidelijk is.”

De 56-jarige zangeres wil niet meer over de zaak spreken, omdat ze zich wil richten op haar muziek. Haar management vindt de recensie nog steeds ‘een smakeloos en respectloos geschreven stukje dat het niveau van de zelfbevlekking niet ontstijgt’. Wel is manager Rob Frank blij dat de discussie is aangezwengeld. “Op artiesten kan worden geschoten. Daar wilden we de aandacht op vestigen.”

De Raad voor de Journalistiek kan geen sancties opleggen. Wel kan een uitspraak worden gebruikt bij juridische stappen, bijvoorbeeld om een eis tot schadevergoeding kracht bij te zetten.

[Novum]