Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Smits: Kruistocht in Spijkerbroek on-Hollands mooi

Henkjan Smits vindt de verfilming van het boek ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ on-Hollands mooi. Dat zei hij zondag tijdens de première van de avonturenfilm.

Henkjan Smits vindt de verfilming van het boek ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ on-Hollands mooi. Dat zei het X Factor-jurylid zondag in Rotterdam tijdens de wereldpremière van de avonturenfilm, die gebaseerd is op de historische roman van Thea Beckman. “Het is een bijzondere en emotionele film die voor kinderen superspannend moet zijn.”

Het boek uit 1973, dat in meer dan twintig landen uitkwam, vertelt het verhaal van de 15-jarige Dolf uit Rotterdam. De hoofdrol wordt gespeeld door Joe Flynn. De Britse acteur nam de rol onder meer aan omdat de opnamen in het buitenland waren. “Het was een droombaan, waarmee ik veel heb gereisd”, zei hij. Voor verschillende scènes reisde de crew af naar Kroatië, Luxemburg en Duitsland.

Eén van de tegenspelers van Flynn is Jake Kedge, die de rol van Carolus vertolkt. Hij vond het geweldig om mee te mogen werken aan de productie, hoewel het tijdens de opnamen niet altijd van een leien dakje ging. Zo droeg de acteur een pruik die nog al eens afviel. “Elke keer als ik voor een scène uit het water getild werd, stapte er wel iemand op mijn pruik”, lachte Kedge. “Ze hadden het vaak niet eens in de gaten.”

‘Kruistocht in Spijkerbroek’ draait vanaf 16 november in de Nederlandse bioscopen.

[Novum]