Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zangeres Ruth Brown (78) overleden

Rhythm-and-blues-zangeres Ruth Brown, die vooral in de jaren ’50 succes had, is overleden. Haar bijnamen waren Miss Rhythm en Miss Survivor. Ze was 78.

(Novum/AP) – De Amerikaanse rhythm-and-blues-zangeres Ruth Brown, wier carrière 60 jaar duurde, maar die vooral in de jaren vijftig succes had, is vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden.

Enkele van de bekendste nummers van Brown, die als bijnamen Miss Rhythm en Miss Survivor had, zijn ‘Teardrops in my eyes’ en ‘(Mama) He treats your daughter mean’. Zangeres-gitariste Bonnie Raitt noemde Brown een van de belangrijkste en meest geliefde figuren uit de hedendaagse muziek. “Je hoort haar invloed bij bijna iedereen terug, van Little Richard tot Etta James, Aretha Franklin en Janis Joplin tot diva’s van nu, zoals Christina Aguilera”, zei Raitt.

In 1949 had Brown in de VS haar eerste grote hit, met de ballad ‘So long’, waarmee ze in een klap een ster werd. Tientallen hits op het Atlantic-label, in de jaren vijftig wel ’the house that Ruth built’ genoemd, volgden.

Toen de populariteit van de rhythm-and-blues aan het eind van de jaren vijftig afnam, zag ze zich gedwongen op andere manieren aan de kost te komen. Ze werkte als huishoudelijke hulp, chauffeuse van een schoolbus en onderwijzeres, tot haar carrière halverwege de jaren zeventig weer opbloeide.

Ze legde zich toen toe op blues en jazz en ging ook acteren. Ze kreeg een Tony Award voor haar rol in de Broadway-revue Black and Blue en speelde in 1988 de rol van diskjockey in de film ‘Hairspray’ van John Waters. Een jaar later kreeg ze een Grammy in de categorie vocale jazz voor haar album ‘Blues on Broadway’. In 1993 werd ze opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

[Novum]