Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Al Pacino en Yoko Ono komen op voor dode sterren

Overleden beroemdheden mogen niet misbruikt worden. Onder anderen Al Pacino maakt zich hard voor een wet die de nalatenschap van sterren beschermt.

(Novum/AP) – De namen en afbeeldingen van overleden beroemde New Yorkers verdienen bescherming. Dat stellen onder anderen Yoko Ono en Al Pacino, die zich hard maken voor een wet die de nalatenschap van sterren behoedt tegen exploitatie. Zij dienden maandag een voorstel in voor een wetswijziging.

In de Amerikaanse staat New York is het verboden afbeeldingen van nog levende sterren zonder toestemming te gebruiken voor commerciële doeleinden. Na hun dood zijn de beroemdheden echter niet meer beschermd. Dat stuit niet alleen Ono en Pacino tegen de borst. Ook de erfgenamen van onder anderen Jimi Hendrix en honkballers als Babe Ruth en Lou Gehrig willen dat de wetgeving in de staat verandert.

Het wetsvoorstel volgt op een rechtszaak die werd verloren door de erfgenamen van Marilyn Monroe. Zij hadden een aanklacht ingediend tegen een bedrijf dat zonder toestemming afbeeldingen van het blonde sekssymbool op T-shirts drukte.

[Novum]