Zoeken
Sluit dit zoekvak.

James Gandolfini neemt afscheid van Tony Soprano

James Gandolfini is blij dat hij maffiabaas Tony Soprano achter zich laat. Zondag is in de VS de laatste aflevering van The Sopranos te zien op HBO.

(Novum/AP) – Of maffiabaas Anthony Soprano nou voorgoed achter tralies verdwijnt, op de vlucht slaat voor de FBI of op gruwelijke wijze om het leven komt, acteur James Gandolfini is blij dat hij het veeleisende personage achter zich kan laten. Acht jaar en 86 afleveringen lang, kroop hij in de huid van Tony. En dat was ‘al met al een slopende ervaring’, zegt de acteur.

Zondag zendt de Amerikaanse zender HBO de allerlaatste aflevering uit van The Sopranos. Fans speculeren druk over de afloop van de veelgeprezen sage en mogelijk zal de ontknoping hen alleen maar doen verlangen naar meer. Maar Gandolfini is er klaar mee. Niet alleen was zijn rol psychisch veeleisend, ook fysiek eiste het zijn tol. Omdat de hele serie volledig om Tony draaide, was de werkdruk van Gandolfini onmenselijk hoog.

Toch legde de lange draaidagen hem geen windeieren, zegt de 45-jarige Amerikaan. “Dat ik voortdurend uitgeput was hielp me het personage goed te spelen. Als Tony er altijd blij en knap uit had moeten zien, was het een ander verhaal geweest. Nu kon ik met groot gemak chagrijnig en moe zijn.”

Het afscheid van Tony valt Gandolfini misschien niet zwaar, dat van zijn collega’s wel. En ook het briljante script met zijn spitsvondige dialogen zal hij missen. “Een goede dialoog doet echt iets met je.” Toch laat hij het acteerwerk voorlopig aan anderen over. Gandolfini heeft bij HBO een contract getekend als producent. Hij is een documentaire aan het maken over de Amerikaanse soldaten in Irak.

The Sopranos dankt zijn succes aan de combinatie van maffiageweld en het kijkje in het familie en liefdesleven van een maffioos in New Jersey. In Nederland wordt de serie uitgezonden door de Vara.

[Novum]