Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Magische première voor musical Carmen in Amerika

De wereldpremière van de musical Carmen in San Diego was ‘magisch’. Dat verklaart Robin de Levita, de Nederlandse producent van de Amerikaanse productie.

De wereldpremière van de musical Carmen zaterdag in San Diego was ‘magisch’. Dat verklaart Robin de Levita, de Nederlandse producent van de Amerikaanse productie, zondag tegenover Novum Nieuws. “Alles liep zoals het moest lopen, het leek wel magie.”

Ook het publiek reageerde enthousiast op de musicalbewerking van de beroemde opera van Georges Bizet, die weer gebaseerd is op de novelle van Prosper Mérimée. “De reacties uit de zaal zijn overweldigend”, vertelt De Levita over de première en de try-outs die afgelopen week gehouden werden. “Het Amerikaanse publiek is normaal vrij afwachtend en gaat niet snel staan aan het eind van de voorstelling. Ze lopen zelfs weg als ze er niets aan vinden. Maar bij deze show zijn er iedere keer staande ovaties aan het eind en na ieder nummer wordt er geklapt en gejoeld.”

De reactie van het publiek heeft de verwachtingen van de producent overtroffen. “Als het Amerikaanse publiek staande ovaties geeft, is dat heel bijzonder. En de emotionele reacties van mensen na afloop van de show zijn ook ontzettend bijzonder om mee te maken.” Vooral aan het einde van de voorstelling over het zigeunermeisje Carmen reageerde het publiek zaterdag erg emotioneel. “Tijdens de laatste scène wordt de dode Carmen overladen met tonnen zand”, vertelt de producent. “Mensen reageerden daar zo ontzettend geëmotioneerd op. Dat was voor ons het meest bijzondere moment van de avond.”

De muziek van componist John Ewbank, die samen met De Levita voor een Nederlands tintje aan de musical zorgt, maakte ook emoties bij de makers los. “Het is heel bijzonder om je eigen muziek in het theater te horen, gespeeld door een live band en gezongen door de beste musicalartiesten die er op dit moment zijn”, vertelt De Levita namens zijn collega. Voor de musical scheef Ewbank nieuwe liedjes, maar ook nummers als ‘De waarheid’ en ‘Wat is mijn hart’ die hij eerder voor Marco Borsato schreef, zijn terug te horen in de musical.

Marco Borsato was zaterdag dan ook naar Amerika gekomen om zijn vriend en vaste tekstschrijver te steunen. Net als de vrouw van John Ewbank, presentatrice Vivian Ewbank-Reijs en de moeder van Robin de Levita, actrice Merel Laseur. Zondagavond hoopt de producent ook Amerikaanse sterren te verwelkomen in het La Jolla Playhouse in San Diego. Céline Dion, David Bowie en David Copperfield hebben hun komst toegezegd.

Carmen is nog tot en met 22 juli te zien in San Diego. Maar daar houdt het wat betreft De Levita niet op. “We hopen dat de recensies goed zijn en dat we een doorstart kunnen maken naar Broadway en misschien naar Europa.”

[Novum]