Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tom Cruise toch welkom in Duitsland

De Duitse autoriteiten hebben toch geen bezwaar tegen opnamen voor de film ‘Valkyrie’ van Tom Cruise op Duits grondgebied. Cruise is aanhanger van Scientology.

De Duitse autoriteiten hebben geen bezwaar tegen opnamen voor de film ‘Valkyrie’ van Tom Cruise op Duits grondgebied. Dat meldt het filmvakblad Hollywood Reporter. Het gerucht ging dat Cruise zou worden geweerd omdat hij een vooraanstaand aanhanger is van de omstreden beweging Scientology.

In ‘Valkyrie’ staat de bijna gelukte aanslag op Adolf Hitler door kolonel Claus von Stauffenberg centraal. Von Stauffenberg wordt gestalte gegeven door Cruise, de Nederlandse Carice van Houten speelt de echtgenote van de kolonel. De makers van ‘Valkyrie’ hebben interesse getoond in het maken van opnamen op het terrein van het Bendlerblock in Berlijn, waar Von Stauffenberg na de mislukte aanslag op Hitler werd gefusilleerd.

De geruchten over het weigeren van de filmopnamen komen van de website van de conservatieve politica Antje Blumenthal, lid van de christendemocratische fractie in het parlement. Op de site werd beweerd dat minster van defensie Franz Josef Jung had gezworen Cruise geen toestemming te geven vanwege zijn lidmaatschap van Scientology.

De Duitse overheid erkent Scientolgy niet als religie en ziet de beweging als een gevaarlijke sekte die leden hersenspoelt. Het geloof wordt als bedreiging gezien voor de democratie. Blumenthal staat bekend als fervent tegenstander van Scientology.

De Duitse filmindustrie juicht de komst van Cruise toe. De verfilming van het waargebeurde verhaal over de aanslag op Hitler wordt gezien als een mooie manier om het stukje geschiedenis aan de wereld kenbaar te maken.

De 44-jarige Cruise was donderdag nog in Nederland, waar hij een presentatie gaf op de Cinema Expo International, Europa’s grootste bijeenkomst van de film- en theaterindustrie. Bij de Amsterdamse RAI werd de superster opgewacht door ruim honderd fans. Die werden niet teleurgesteld. De acteur deelde ruim een half uur handtekeningen uit.

[Novum]