Ewbank maakt kans op ‘prijs’ voor Koningslied

John Ewbank maakt kans op de Zak. Hij dingt mee naar de ‘prijs’ voor degene die zich op de meest brutale of beschamende wijze heeft laten leiden door hebzucht.

John Ewbank maakt met zijn Koninglied kans op de Zak. De componist dingt mee naar de ‘prijs’ voor degene die zich in 2013 op de brutaalste of beschamendse wijze heeft laten leiden door hebzucht, bedrog of een andere grove ondeugd. Het Koningslied werd na verschijnen bedolven onder de kritiek.

Ewbank neemt het onder meer op tegen Rabobank-bestuursvoorzitter Pieter Moerland, die vertok vanwege de Liboraffaire, en Coen van Veenendaal, die als medeoprichter van Alpe d’Huzes tonnen declareerde. Ook Volkskrant-hoofdredacteur Phillippe Remarque is in de race. Dat Nederland dankzij hem kennis kon nemen van de kwestie-Heleen Mees vindt de organisatie achter de jaarlijkse sinterklaasprijs ‘schande’.

Het Koningslied werd onder leiding van Ewbank opgenomen door verschillende artiesten, voor de inhuldiging van de nieuwe koning Willem-Alexander. De kritiek op met name de tekst van het nummer was echter groot, vooral de zin ‘de dag die je wist dat zou komen’ was het mikpunt van hoongelach. De winnaar van de Zak wordt 5 december bekendgemaakt in de Stadsschouwburg Amsterdam, tijdens de achtse editie van het Eerste Amsterdamse Sinterklaasgala voor Volwassenen.

Ewbanks muziek legt hem overigens geen windeieren. Eerder deze week werd bekend dat het door hem geproduceerde album Duizend Spiegels van Marco Borsato een halve week voor de release al platina werd.

[NOVUM]