Stemmenrol Johansson ongeldig voor Golden Globes

De rol van Scarlett Johansson in Her is ongeldig verklaard voor een Golden Globe-nominatie voor actrice in een bijrol. Johansson is niet in de film te zien.

De rol van Scarlett Johansson in het drama Her is door de commissie achter de Golden Globes ongeldig verklaard voor een nominatie in de categorie actrice in een bijrol. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Johansson spreekt in de film de stem in van een hyperintelligent computerprogramma en is dus niet te zien maar alleen te horen.

Opmerkelijk genoeg wordt de rol vooralsnog wel als volledig erkend door de organisatie achter de Oscars en de acteursvakbond SAG. Op het filmfestival van Rome werd Johansson eerder deze maand zelfs verkozen tot beste actrice voor de rol.

Producent Warner Bros voert nu heftig campagne om Johansson toch bij de Globes genomineerd te krijgen. Het zou de eerste keer zijn dat een stemmenrol genomineerd zou worden voor een Globe.

Wat dat betreft ziet het er niet gunstig uit voor Johansson bij de Oscars. Ze mag dan op de shortlist staan, maar tot nu toe werd nog nooit een stemmenrol genomineerd. Zelfs Andy Serkis wist met zijn rol van Gollum in de drie Lord of the Rings-films niet de nominaties te halen, hoewel hij niet alleen zijn stem maar ook via motion capture zijn lichaamsbewegingen aan het personage verleende, en ook elke scène met zijn tegenspelers voor de camera stond.

De nominaties voor de SAG Awards worden op 11 december bekendgemaakt, die van de Golden Globes een dag later. Op 16 januari wordt bekend wie voor een Oscar is genomineerd.

[NOVUM]