Thirty Seconds to Mars maakt pretpark van Dome

Thirty Seconds to Mars haalde alles uit de kast tijdens hun concert in Amsterdam. De Amerikaanse band liet al snel enorme ballonnen met confetti aanrukken.

Thirty Seconds to Mars haalde dinsdagavond alles uit de kast tijdens het concert in Amsterdam. De Amerikaanse band, onder leiding van zanger en acteur Jared Leto, liet al bij het derde nummer enorme ballonnen met confetti aanrukken. Ook acrobaten, Japanse taikodrummers en andere showelementen passeerden in hoog tempo de revue.

Even vroegen fans zich af of Leto echt zelf achter de microfoon stond toen de eerste klanken van openingsnummer Birth door de Ziggo Dome schalden. De 41-jarige zanger en acteur verscheen met een masker op en gehuld in een zwarte bontjas ten tonele. Maar ook met masker pakte Leto zijn fans zonder moeite in. Tijdens nummers als Night of the Hunter en Search and Destroy, die tot opluchting van velen zonder gezichtsbedekking werden gebracht, deed het publiek precies wat Leto vroeg. Springen, zwaaien en grote delen van nummers zingen deden ook de Nederlandse fans braaf.

De frontman liet zoals altijd veel over aan zijn publiek. Niet alleen liet hij meerdere keren een paar grote fans, of echelon zoals ze bij Thirty Seconds to Mars heten, op het podium komen, ook had het publiek veel te zeggen over het verloop van de show. Tijdens een akoestische sessie verscheen Leto solo met alleen een gitaar op het podium en speelde hij verzoeknummers. “Voor een vredig landje kunnen jullie het niet echt eens worden over wat ik moet spelen”, reageerde de zanger toen tientallen titels door elkaar werden gegild.

Hits als From Yesterday en Kings & Queens kwamen in sneltreinvaart in akoestische vorm voorbij. De frontman vermaakte zijn publiek niet alleen met muziek, maar ook met lange verhalen. Zo klaagde Leto over Amerikanen die Amsterdam alleen kennen vanwege de coffeeshops. “Deze stad en dit land hebben zo veel meer te bieden”, zei hij. Ook inventariseerde de zanger hoe goed het vierde album van zijn band in Nederland is verkocht.

Toen de show vanwege een technisch mankement moest worden stilgelegd, hield Leto het publiek zoet met teksten als: ik zou willen dat ik met jullie allemaal de liefde kon bedrijven, ook met de mannen. Ook flauwvallende fans, die met behulp van Leto uit het publiek werden geplukt, zorgden voor vermaak. “Jullie zijn hier wel snel oververhit. Maar zo gaat dat bij shows van Thirty Seconds to Mars, wij redden af en toe een leven.”

De fans lagen er niet wakker van dat het bij Thirty Seconds to Mars meer om het circus dan om de muziek draait. In anderhalf uur speelde de band, die eerder dit jaar op Pinkpop stond, nog geen vijftien nummers. “Jullie hebben ons iets moois gegeven, de kans om keer op keer terug te komen”, zei Leto voordat hij tientallen fans het podium ophaalde voor het slotnummer Up in the Air. “Ik beloof dat we nogmaals terugkeren.”

[NOVUM]