Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nederlandse inzendingen International Emmy Awards bekend

In totaal zestien Nederlandse tv-programma’s zijn door de NPO ingezonden voor de International Emmy Awards. Voor het eerst dingt een productie van Hollandse bodem mee in de categorie News Coverage. Voor de Emmy voor beste nieuwsuitzending stuurt de publieke omroep de reportage in die de NOS maakte van de dag van nationale rouw na de ramp met vlucht MH17.

De Nederlandse inzendingen zijn verdeeld over acht categorieën van de prestigieuze internationale mediaprijs.

NPO-bestuurder Shula Rijxman: “We zijn trots op de Nederlandse inzendingen voor de International Emmy Awards. Stuk voor stuk zijn het inzendingen van een zeer hoog niveau met grote maatschappelijke waarde.”

Inzendingen
Voor de eerste keer dingt een Nederlandse inzending mee naar een Emmy in de categorie News Coverage met de indrukwekkende verslaglegging van de MH17 Nationale Dag van Rouw (NOS). Maarten Heijmans (Ramses) en Marcel Hensema (Hollands Hoop) maken kans op een nominatie voor Beste Acteur.

15 oktober 2015
De nominaties van de International Emmy Awards worden 15 oktober 2015 bekend gemaakt tijdens de internationale TV-beurs MIPCOM in Cannes. Eind november vindt in New York de uitreiking plaats. De nieuwsnominaties worden in september bekend gemaakt. In oktober worden de prijzen toegekend. De winnaars van de jeugdprijzen worden in februari 2016 bekend gemaakt. De Nederlandse inzendingen per categorie zijn:

Dramaseries
Hollands Hoop en Adam & E.V.A. (VARA/VPRO/NTR/Lemming Film)

Documentaire
In de rij voor Anne Frank (NOS/The Mediabrothers) en Speeches – Martin Luther King (VPRO)

TV-films/mini-series
Ramses (AVROTROS/ De Familie Film & TV)

Kunstprogrammering
Close Up – De Stilte van Mark Rothko (AVROTROS/ Aperta, Boonstra Foto & Film)

Current Affairs
Brandpunt (KRO-NCRV) met een reportage over Ebola in Liberia

News Coverage
MH17 Nationale Dag van Rouw (NOS)

Beste Acteur
Maarten Heijmans (Ramses) en Marcel Hensema (Hollands Hoop)

Jeugd
Aap Poot Pies (NTR)
Jesses Wereld (KRO-NCRV/ IJswater Films)
Jongens (NTR/ Pupkin)
Taart (VPRO/ Pupkin)
De Zandtovenaar en de oorlog (RKK en Joodse Omroep/ The Media Brothers)
Munya in mij (VPRO/ Viking Film)

International Emmy Awards
De International Emmy Awards zijn de belangrijkste internationale tv-onderscheidingen en worden dit jaar voor de 43ste keer uitgereikt. Vorig jaar won Bianca Krijgsman een Emmy voor haar rol in De Nieuwe Wereld (NTR). Eerder wonnen onder andere de Nederlandse programma’s All Stars, De Donor Show, Het Zakmes en Welcome to North Korea een Emmy. [Radiowereld.NL]