Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Commerciele radio staan ook lijnrecht tegen over elkaar

Yorin FM, Kink FM, Sky Radio en Radio 538. Allen hoorden ze donderdag in de Tweede Kamer dat een Kamermeerderheid tegen veilen is en ook dat het kabinet die wens negeert. En dus waren ze in afwachting van de stemming allemaal blij.

Yorin en KinkFM rekenen op het kabinet, SkyRadio en 538 op een standvastige Kamer. In de motie van een Kamermeerderheid (CDA/PvdA/D66) wordt gepleit voor een vergelijkende toets naar marktaandeel, investeringen en omzet. Dat komt de zittende zenders als Sky en 538 goed uit, want zij hebben die zaakjes goed kunnen regelen. Kink FM en Yorin beschikken niet of over geen goede etherfrequentie en zij willen dus dat er geveild wordt.

De vereniging van niet-landelijke commerciële radio-omroepen (NLCR) is juist helemaal niet tevreden. Volgens woordvoerder G. Vonk worden de belangen van zijn omroepen niet goed behartigd in zowel de motie als in het kabinetsvoorstel. Hij had voor het debat de hoop dat daarin verandering zou komen, maar nu dat niet is gebeurd kondigde hij een zomer vol acties aan. Hoe die eruit gaan zien kon hij nog niet zeggen, maar hij brengt in ieder geval juridische instrumenten in stelling. Dat geldt overigens ook voor de landelijke commerciële zenders als de uitkomst van het beraad donderdagavond hen niet naar de zin is.

”Tussenkomst van de rechter heeft ons al eerder uitkomst moeten bieden en ik hoop dat het niet opnieuw nodig is. Maar op dat vlak zijn we voldoende voorbereid, alles staat al klaar”, aldus Sky-directeur Ton Lathouwers. (5 Juli 2001)