Search
Close this search box.

Commerciële stations pleiten voor uitstel

De commerciële radiostations die nu over een tijdelijke zendvergunning beschikken, willen twee maanden uitstel van de beslissing over de herverdeling van de radiofrequenties. Dat hebben Erik de Zwart (directeur Radio 538) en voorzitter Banga van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) woensdag gezegd na afloop van het Kameroverleg over de kwestie.

Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) en met haar het kabinet is van mening dat uitstel niet mogelijk is. Dat heeft te maken met afspraken met buurlanden. Ook zouden bestaande zenders dan langer in onduidelijkheid verkeren en misschien een tijdje (deels) niet te horen zijn. Ook vreest ze in dat geval juridische procedures. ,,Maar die krijgt ze toch wel”, aldus De Zwart en Banga. ,,Op dit moment is het zo’n chaos dat bezinning beter lijkt. En de door De Vries te halen deadlines haalt ze toch niet. Alles, ook uitstel, is beter dan veilen.” De Tweede Kamer praat donderdag verder over het vraagstuk.

Onuitlegbaar probleem
Volgens De Zwart valt de kwestie aan zijn luisteraars niet meer uit te leggen. Tot dusver deed hij dat steeds in radiospotjes waarin zijn zender opriep massaal de Tweede Kamer te bellen. De telefooncentrale raakte daardoor overbelast. ‘Mediapropaganda’ noemden sommige Kamerleden dat in het debat. GroenLinks wilde zelfs weten wat staatssecretaris Van der Ploeg dacht te doen aan deze ,,Berlusconi’s van de lage landen”. ,,Gelul”, zegt De Zwart daarover. ,,Ik mag toch m’n mening geven. En als het al Berlusconi-gedrag is, dan heb ik het afgekeken van de publieke omroep. Die riep destijds steeds dat Studio Sport ‘van iedereen, voor iedereen’ was, toen die rubriek het eredivisievoetbal dreigde kwijt te raken.”

Van der Ploeg zei kritisch te kijken naar de spotjes van Radio 538 en sprak de hoop uit dat de commerciële zenders meer journalistieke onafhankelijkheid in acht gaan nemen. Maar die discussie werd gesmoord toen een Kamerlid opmerkte dat de PvdA’er zich heeft laten fotograferen in een actieshirt van Kink FM. Die alternatieve popzender vecht al jarenlang voor een etherfrequentie.