Search
Close this search box.

De Vries wil geen uitstel van besluit radiofrequenties

Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) wil het liefst vandaag of morgen een beslissing nemen over de verdeling van frequenties onder commerciële radiostations. Tijdens een overleg met de Tweede Kamer zei ze woensdag dat er juridische complicaties dreigen als een besluit opnieuw uitblijft.

Kabinet en Tweede Kamer bakkeleien al maanden over de verdeling van radiofrequenties. Het kabinet wil veilen, een Kamermeerderheid ziet daar niets in omdat in haar ogen bestaande zenders dan worden benadeeld. PvdA, D66 en SGP stelden woensdag uitstel van het besluit voor omdat het huidige kabinetsplan in hun ogen nog onvoldoende is.

De Vries wil nu aan radiostations kunnen melden dat ,,een besluit aanstaande is”. ,,Je kunt niet blijven zeggen ‘We zijn nog bezig. We zijn nog zoekende naar de juiste verdeelmethode.’ Dan loop je kans op juridische procedures”, zei De Vries. De staatssecretaris wees ook op de afspraken met omringende landen over de internationale verdeling van radiofrequenties. Op 1 september moeten die van kracht worden. Volgens De Vries is daarna in overleg met de buurlanden nog wel enig uitstel mogelijk, maar volgens haar niet veel. ,,Hoe langer het duurt, hoe moeilijker de positie van Nederland.”

Ook staatssecretaris Van der Ploeg (Media) wees op de noodzaak van een snel besluit. Hij gaf aan dat de suggesties van onder meer D66 en CDA om via een inhoudelijke toets de frequenties te verdelen te veel vertraging zou opleveren omdat er dan een volledige nieuwe opzet moet worden gemaakt. Bovendien, zo stelde Van der Ploeg, wil het kabinet zich verre houden van bemoeienis met de programmering van radiostations. (4-Jul-2001)