Search
Close this search box.

VVD en CDA willen snel besluit over verdeling radiofrequenties

VVD en CDA willen dat een beslissing over de verdeling van frequenties onder commerciële radiostations niet verder wordt uitgesteld. Volgens hen moet er een einde gemaakt worden aan de onzekerheid waarmee de radiostations nu te maken hebben.

Een maandenlange discussie tussen kabinet en Tweede Kamer zorgt ervoor dat er nog steeds geen overeenstemming is over de verdeling van de frequenties. Het kabinet wil ze het liefst veilen, een Kamermeerderheid ziet daar niets in. De Tweede Kamer wil dat bestaande radiostations hun frequentie kunnen behouden en dat er ruimte is voor nieuwkomers.

PvdA, D66 en SGP drongen vandaag tijdens een overleg met de verantwoordelijke staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) aan op uitstel van een besluit. Volgens hen is er meer tijd nodig om alle juridische haken en ogen van verschillende verdeelmethodes uit te zoeken. Het huidige veilingplan van het kabinet vinden zij onvoldoende. De bestaande zenders krijgen daarin geen voorkeursbehandeling. Er zijn alleen vier frequenties apart gehouden voor een nieuwszender, een klassiek station en een zender voor overwegend Nederlandstalige muziek.

VVD’er Nicolaï sluit zich bij het kabinet aan dat het veilingplan van oud-KLM-topman Bouw juridisch niet uitvoerbaar is. Bouw stelde voor de bestaande zenders als Sky Radio en Radio 538 hun frequentie te laten behouden en drie frequenties te veilen onder nieuwkomers.

Hoewel hij met het aangepaste veilingplan ,,niet gelukkig” is, acht hij het plan het meest haalbaar. ,,Ik vind het onverantwoord het kabinet het bos in te sturen met een voorstel dat juridisch onhaalbaar is.”

Nicolaï ziet niets in de suggesties van D66, CDA en ChristenUnie om op basis van een inhoudelijke toets de frequenties te verdelen. ,,Dat is een bemoeimodel. De staat bepaalt dan wat de luisteraar wil horen. Dat is voor de VVD onbespreekbaar”, zei Nicolaï. (4 Juli 2001)