Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Conclusie, Kabinet houdt vast aan veilen

Het kabinet komt tegemoet aan de wens van de Kamermeerderheid om onderzoek te doen naar een alternatieve vorm van verdelen van de etherfrequenties voor commerciële radiozenders, maar blijft voornemens te gaan veilen. Dat zei premier Kok vrijdag na afloop van de ministerraad.

PvdA, D66, CDA, SP, ChristenUnie en SGP riepen de staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) donderdag in een motie op onderzoek te doen naar een vergelijkende toets. ,,We geven uitwerking aan wat de Kamer heeft gevraagd, maar laat er daarnaast geen misverstand over bestaan wat het voornemen van het kabinet is”, aldus Kok.

De tijdelijke verlenging van de concessies voor de zeven radiozenders vindt plaats tegen het licht om te gaan veilen, stelde de premier. Toch betekent dat volgens hem niet dat de ingezette weg onomkeerbaar is. ,,Natuurlijk kan het onderzoek tot inzichten leiden die we tot nu toe niet onder ogen hebben gezien”, aldus Kok. ,,Maar we zijn er niet van overtuigd dat een alternatief goed werkbaar is.” De gegevens zijn half augustus beschikbaar. Kok sprak de hoop uit dat de Kamer zich dan neerlegt bij het veilingplan, als blijkt dat de vergelijkende toets niet haalbaar is.

Bij zo’n toets worden de frequenties toegewezen op basis van bijvoorbeeld bedrijfseconomische- en inhoudelijke criteria. (ANP / 6 Juli)