Search
Close this search box.

Kabinet houdt vast aan veiling

Het kabinet houdt vast aan een veiling van frequenties onder commerciële radiozenders. Staatssecretaris Van der Ploeg (Media) heeft vandaag tijdens een debat gezegd dat het kabinet een voorstel van een Kamermeerderheid van PvdA, D66 en CDA afwijst om de frequenties via een vergelijkende toets te verdelen. Een motie van de drie fracties om een vergelijkende toets voor te bereiden en af te zien van de veiling werd door Van der Ploeg en collega-staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) ,,ten stelligste ontraden”. Daarmee is de patstelling nog steeds intact. ,,Ik ga er vanuit dat de motie wordt uitgevoerd”, aldus PvdA’er Wagenaar. Wagenaar en D66-Kamerlid Bakker hielden de staatssecretarissen voor dat ze zich niet kunnen voorstellen dat het kabinet doorgaat met zijn plannen zonder goedkeuring van een meerderheid van het parlement. ,,Ze kunnen wel voorbereiden, maar niet beginnen”, aldus Bakker.

Beiden wilden niet vooruitlopen op een definitief ‘nee’ van de regering en of dat gevolgen zal hebben voor de positie van de bewindslieden. Ook De Vries en Van der Ploeg liepen niet vooruit op eventuele politieke consequenties. De drie partijen bereikten kort voor het debat overeenstemming over de verdeling van de radiofrequenties. PvdA, D66 en CDA willen dat de tien landelijke FM-frequenties verdeeld worden op basis van bedrijfseconomische criteria zoals marktaandeel, investeringen en omzet. Op die manier hopen ze dat bestaande zenders als Radio 538 en Sky Radio terug kunnen keren op hun frequentie. Het kabinet wil de frequenties veilen. De drie partijen vinden dat er dan onrecht wordt gedaan aan de jarenlang opgebouwde positie van de grote bestaande radiostations.

Staatssecretaris Van der Ploeg zei in een reactie op de motie dat het kabinet best bereid is meer onderzoek te doen naar de vergelijkende toets, maar dat het kabinet ondanks dat volop verder gaat met het eigen veilingplan. Het belangrijkste argument daarvoor is dat het kabinet verder geen tijd meer wil verliezen. In het kabinetsplan worden de tien frequenties geveild. Vier ervan worden apart gehouden voor onder andere een nieuwszender, een klassiek station en een Nederlandstalige zender. (ANP / 5 Juli)