Search
Close this search box.

Kamermeerderheid bereikt akkoord over verdeling radiofrequenties.

Een Kamermeerderheid van PvdA, D66 en CDA heeft vanmiddag overeenstemming bereikt over hoe de frequenties onder commerciële radiozenders kunnen worden verdeeld. De drie partijen willen dat de tien landelijke FM-frequenties worden verdeeld op basis van bedrijfseconomische criteria zoals marktaandeel, investeringen en omzet. Op die manier hopen ze voor elkaar te krijgen dat bestaande zenders als Radio 538 en Sky Radio hun frequentie kunnen behouden. Drie van de tien frequenties worden in het voorstel van PvdA, D66 en CDA apart gehouden voor een nieuwszender, een klassiek station en een Nederlandstalige zender. Ook die drie frequenties worden via bedrijfseconomische criteria verdeeld.

De drie partijen willen dat het kabinet gaat onderzoeken of hun voorstel juridisch mogelijk is. Daarbij moeten onafhankelijke deskundigen worden betrokken. Als gevolg daarvan moet de verdeling van radiofrequenties voorlopig worden uitgesteld. De Tweede Kamer is zojuist in debat gegaan met de verantwoordelijke staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) over de verdeling van radiofrequenties. Het kabinet wil die veilen.

De VVD heeft in het debat duidelijk gemaakt dat die partij het akkoord van PvdA, D66 en CDA niet zal steunen. Volgens de VVD heeft het kabinet eerder voldoende duidelijk gemaakt dat het voorstel juridisch niet uitvoerbaar is. Hoewel de VVD ,,niet gelukkig” is met het veilingplan van het kabinet, is dat volgens die partij momenteel het beste alternatief. GroenLinks voelt ook voor het kabinetsplan. SGP, SP en ChristenUnie willen allemaal een bepaalde vorm van een vergelijkende toets. (5 Juli 2001)