Search
Close this search box.

Motie: Kamermeerderheid blijft tegen veilen radiofrequenties

Een Kamermeerderheid van PvdA, D66, CDA, SP, Christenunie en SGP heeft zich donderdag tegen het kabinetsplan gekeerd, om de etherfrequenties voor commerciële radiostations te veilen. De fracties stemden voor een motie die het kabinet oproept een vergelijkende toets voor te bereiden, waarbij de frequenties op basis van criteria worden verdeeld. Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) zei na afloop van de stemming door te zullen gaan met de voorbereidingen voor het veilen. Wel beloofde ze de informatie te leveren waarom de Tweede Kamer heeft gevraagd. Als uit het onderzoek echter zou blijken dat ook een vergelijkende toets mogelijk is, blijft De Vries voorstander van veilen omdat een ander soort verdeling minstens een jaar vertraging oplevert. ,,Ik moet verder. En tegen de veiling is geen blokkade opgeworpen”, aldus De Vries. ,,Op 1 september moet ik de concessie voor de zenders tijdelijk verlengen. Dat kan alleen als ik uitzicht heb op een verdeelmethode.” Het kabinet bespreekt de motie vrijdag.

D66’er Bakker beklemtoonde wel dat de Tweede Kamer het laatste woord heeft. ,,We wachten het onderzoek af. Het kabinet mag niet doorgaan met de veiling. Ik neem aan dat het kabinet na het onderzoek de bakens zal verzetten.” Ook Kamerlid Wagenaar van de PvdA wacht het onderzoek maar af. ,,Het kabinet stapelt excuus op excuus. Ik hoop dat het met een alternatief voor veilen komt.” CDA’er Atsma denkt erover de staatssecretarissen volgende week van reces terug te roepen als het kabinet de motie verwerpt. Anders begint de discussie in september opnieuw. Het onderzoek van de regering is uiterlijk 20 augustus klaar. De motie was ingediend door de Kamerleden Wagenaar (PvdA), Bakker (D66) en Atsma (CDA). De verantwoordelijke staatssecretarissen Van der Ploeg (Media) en De Vries (Verkeer en Waterstaat) hadden de motie eerder ,,ten stelligste ontraden”. De VVD en GroenLinks steunen het veilingplan van het kabinet.

Ton Lathouwers van Skyradio blij met motie
,,We zijn heel blij met deze uitkomst. De regering kan niets anders doen dan de wens van de Tweede Kamer opvolgen en dus niet veilen maar toetsen.” Dat heeft directeur T. Lathouwers van Sky Radio donderdagavond gezegd na afloop van het debat over de herverdeling van radiofrequenties. Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) heeft donderdagavond aangegeven dat ze toch doorgaat met het veilingplan en dat haar daarvoor door de motie geen strobreed in de weg wordt gelegd. Maar Lathouwers en met hem voorzitter Banga van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) blijven hopen dat het kabinet de wens van de Kamermeerderheid respecteert. (ANP / 5 Juli)