[Update] De Nederlandse commerciële radiostations mogen opnieuw gaan vechten om hun plekje in de ether. Minister Kamp (Economische Zaken) denkt erover om de FM-frequenties opnieuw te gaan veilen, zoals voor het laatst in 2003 gebeurde. Eerder werd al bekend dat de Minister volgend jaar een besluit wil nemen over de toekomst van FM.
2003
In het kader van het “Zerobase”, waarbij meer ruimte op FM kwam voor commerciële radiostations, werden de frequenties in 2003 geveild. Officieel heette het toen een vergelijkende toets met een financieel bod, maar in de praktijk kwam het erop neer dan de partij met het hoogste bod met de frequenties aan de haal ging.
Radiostations moesten daardoor diep in de buidel tasten om een plekje in de ether te bemachtigen. Bij elkaar zou de veiling de staatskas zo’n 290 miljoen euro opleveren. Het gevolg was dat diverse radiostations in financiële problemen kwamen, omdat zij de geboden bedragen niet konden betalen. Lange tijd waren Radio 538 en Sky Radio dan ook de enige stations die echt winst wisten te maken.
Bij de landelijke kavels lag het pijnpunt vooral bij kavel A7, dat na Yorin FM, Caz en Arrow Classic Rock in 2009 geheel uit de lucht ging en tot vorig jaar zelfs op de plank bleef liggen. De 34 miljoen euro bleken niet terug te verdienen te zijn in acht jaar tijd. Ook kavel A8 was met ruim 8 miljoen euro voor 8 jaar te duur voor Arrow Jazz FM. Noordzee FM kocht kavel A3 zelfs voor 80 miljoen, maar werd na enkele jaren voor een prikkie verkocht. Op dit kavel zendt nu Q-music uit.
Maar ook het tweede radiostation van RTL verdween uit de ether. Nadat in 2003 RTL FM van start ging, moest de zender in 2006 zijn frequenties weer inleveren. Ook toen bleek dat de overheid een hoog financieel bod boven de programmatische inhoud verkoos. Uiteindelijk besloot de rechter dat het kavel A1 naar 100% NL moest gaan.
Het verhaal van de regionale (B)-kavels is nog veel tragischer. Wie weet er nog dat stations als City FM, Rebecca Radio, Hot Radio, Keizerstad FM, Limburg FM, XFM, ROG Radio en Nationaal FM uitzonden? Al deze stations zijn inmiddels uit de ether verdwenen. In plaats hiervan verscheen onder meer het semilandelijke station RADIONL in een groot deel van het land op FM.
Verlenging in 2011
In 2011 werden alle FM-licenties verlengd. Voorwaarde was wel dat de stations gingen investeren in DAB+. De meeste regionale en landelijke geclausuleerde kavels werden gratis, terwijl van overige kavels de jaarlijkse licentiekosten werden verlaagd. Over deze licentiekosten loopt momenteel nog een rechtszaak, omdat Radio 10 kavel A7 in 2013 wist te bemachtigen voor een veel lager bedrag dan stations als Radio 538, Q-music, Sky Radio of Radio Veronica moeten betalen.
Nu er flink geïnvesteerd wordt in DAB+ en dit één van de opvolgers van FM wordt, is de vraag hoe lang FM nog in de lucht blijft. Er werd tot nu toe vanuit gegaan dat de licenties in 2017 verlengd zouden gaan worden tot 2023. Minister Kamp kondigde onlangs nog aan hier uiterlijk in 2015 een beslissing over te willen nemen.
De geschiedenis herhaalt zich?
Maar Minister Kamp zou helemaal niet van plan zijn om de licenties te verlengen. De Minister zou van plan zijn om alle FM-frequenties opnieuw te veilen. En dat zou betekenen dat radiostations opnieuw mogen vechten om een plekje in de ether.
Herbert Visser, directeur van 100% NL en Radio 10, nuanceert de uitspraak van Minister Kamp tegenover Radio.NL. “Het is vanmiddag duidelijk geworden dat de Minister voorstander is van veilen. Toch heeft hij nog niet gezegd dat hij daadwerkelijk zal gaan veilen. Minister Kamp stelde dat hij volgend jaar hierover een besluit wil nemen.”
“Ik hoop dat de commerciële radiostations de komende periode voldoende gelegenheid zullen krijgen om de Minister ervan te overtuigen dat de digitalisering van de radio, die door zowel commerciële als publieke omroepen juist op verzoek van de Minister zeer voortvarend is aangepakt, voor vele jaren zal worden teruggezet indien de Minister straks daadwerkelijk tot veiling zou overgaan. Immers, al geruime tijd voeren alle publieke en commerciële stations tezamen een enorme campagne om luisteraars te laten switchen van FM naar DAB+.”
“Na een veiling zullen, net als in 2003, alle plaatsen op de FM-band door elkaar heen zijn gehusseld, en zullen de radiostations juist jarenlang weer hun dan nieuwe analoge FM-frequenties moeten gaan promoten opdat FM-luisteraars hen weer zullen gaan vinden. De Minister zou zo zelf het beleid vernietigen dat hij nog maar enkele jaren geleden heeft ingezet”, aldus Visser. [Radiowereld.NL]
Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties