De manier waarop de Tweede Kamer de frequenties voor commerciële radiostations wil verdelen, leidt tot een onterechte voorkeursbehandeling van de bestaande stations als Sky Radio, Radio 538 en Yorin. Dat is fnuikend voor de vernieuwing op de radiomarkt en de ontwikkeling van concurrentie, en dus uiteindelijk nadelig voor de luisteraars.
Dit concluderen de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) in adviezen aan staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat. De Vries had de toezichthouders om raad gevraagd omdat zij het met de Tweede Kamer maar niet eens kan worden over de frequentieverdeling per 1 september van dit jaar.
De Vries wil de beschikbare frequenties liefst veilen, zodat iedereen kan meebieden. Een Kamermeerderheid vindt dat te nadelig voor de bestaande stations die de afgelopen jaren veel geld in hun frequentie hebben gestoken. Een commissie onder leiding van oud-KLM-topman Bouw bedacht eerder dit jaar een compromis: de bestaande stations mogen blijven en slechts drie andere frequenties worden geveild onder nieuwkomers. De Kamer schaarde zich hier achter.
De Vries hield de brieven van NMa en Opta van begin mei tot nu toe geheim, maar liet de Kamer onlangs wel weten dat hun adviezen erop wijzen dat het plan-Bouw juridisch onuitvoerbaar is.
Zo stellig zijn de toezichthouders echter niet. Wel plaatsen zij forse kanttekeningen bij het plan. De NMa stelt dat de bevoorrechte behandeling van de bestaande stations ‘niet direct te rechtvaardigen’ is, zeker niet omdat zij altijd hebben geweten dat de vergunning dit jaar zou aflopen en daar dus rekening mee konden houden.
Ook de Opta – die niet over radio gaat maar wel veel ervaring heeft met veilingen – wijst in die richting: het plan-Bouw is ‘fnuikend voor de vernieuwing en de ontwikkeling van concurrentie’ op de radiomarkt. ‘Juist dat is nadelig voor luisteraars. Zij zijn op de lange termijn gebaat bij een concurrerende markt’, aldus de Opta. Zij concludeert dat een gewone veiling rechtvaardiger en juridisch veiliger is dan uitvoering van plan-Bouw. Er is geen ‘maatschappelijk belang’ om de bestaande stations voor te trekken. (Volkskrant / 15 Juni 2001)