De Mol zet Hilversum op scherp

De gevestigde omroepen reageren sceptisch of terughoudend op het plan van mediamagnaat John de Mol een eigen tv-zender te beginnen. Volgens SBS Broadcasting (SBS 6, Net5 en Veronica) zal De Mol zijn investeringen nooit terugverdienen. De NOS beseft dat de nieuwe zender een geduchte concurrent is in de strijd om bijvoorbeeld de voetbalrechten. De Mol zendt op zijn vroegst vanaf augustus 2005 uit, dagelijks vanaf 18 uur op het kanaal van kinderzender Nickelodeon, dat al vrijwel overal op de kabel zit. De Mol heeft zijn zinnen gezet op een familiezender, waar grote amusementshows en veel sport te zien zijn.

Behalve op de tv-rechten van de eredivisie, die volgend seizoen vrijkomen, aast De Mols bedrijf Talpa ook op het bekervoetbal, de Champions League en andere grote sportevenementen. De zender, waarvan de naam nog niet bekend is, mikt op een stevig marktaandeel en een breed samengesteld publiek. ,,Ik realiseer me heel goed dat het druk is op de Nederlandse tv-markt en dat het niet zal meevallen zo’n substantieel marktaandeel te bereiken”, zegt John de Mol. ,,Toch denk ik dat met een goed product, wat geduld en een beetje lef een positie bij de best bekeken zenders binnen een aantal jaren haalbaar is.”

De Mol wil niet meer kwijt over de programmering, al benadrukt hij dat zijn zender geen specifiek sportkanaal wordt zoals Sport 7. De Mol was in 1996 actief betrokken bij de oprichting van die omroep, die na korte tijd al kopje onder ging.

Volgens RTL-baas Fons van Westerloo, aan wie De Mol vorige week zijn plannen ontvouwde, is het de bedoeling dat ook tv-sterren als Johns zus Linda de Mol en Ivo Niehe van de TROS met hun grote amusementsshows naar het nieuwe kanaal verhuizen. ,,Daarom denk ik ook dat vooral de publieke omroep dit gaat voelen.

SBS Broadcasting (SBS 6, Net5 en Veronica) is ‘zeer sceptisch over de haalbaarheid’ van De Mols plannen. Volgens het tv-bedrijf is er op de advertentiemarkt te weinig ruimte voor nog een zender. ,,De Mol zal die investeringen nooit terugverdienen, of hij moet bereid zijn enorme risico’s te nemen”, zegt commercieel directeur Harold Zwaal.

De NOS spreekt van een ‘verrassende ontwikkeling’. ,,We krijgen er behalve RTL en SBS nog een concurrent bij. De Mol heeft genoeg geld om de voetbalrechten te verkrijgen, maar ik hoop dat de Eredivisie NV ook rekening houdt met aspecten als kwaliteit en continuïteit.”

Voorzitter Karel van Doodewaerd van de TROS, die samen met het Vlaamse VTM zelf een nieuw commercieel tv-station wil oprichten, noemt De Mol ‘een heel interessante, sterke speler, die combinaties mogelijk maakt waar niemand nog van durft te dromen’. Op de vraag of de TROS soms samenwerking zoekt met De Mol, geeft hij geen commentaar.

De Mols woordvoerder laat weten dat een dergelijke samenwerking ‘volstrekt niet waarschijnlijk’ is. Ook zijn er nog geen tv-sterren gecontracteerd. ,,Daar hebben we nog bijna een jaar de tijd voor.”

De Mols bedrijf Talpa staat nu vooral bekend als een radiobedrijf (Noordzee FM, Radio 10 Gold). De onderneming heeft verder belangen in onder meer kabel- en telecombedrijf Versatel en autofabrikant Spyker. John de Mol vergaarde zijn vermogen – volgens zakenblad Forbes 1,8 miljard dollar – vooral door de verkoop van tv-productiebedrijf Endemol in 2000 aan de Spaanse telecomreus Telefónica. In mei verliet hij Endemol na ruzie met het moederbedrijf, aan het einde van dit jaar heeft hij zijn handen vrij.

,,Een eigen zender is Johns droom”, zegt RTL-topman Van Westerloo. ,,Maar een kanaal runnen is echt iets anders dan een programma maken. Johns enorme vermogen is geen garantie voor succes. Zijn radiozender Noordzee FM scoort toch ook totaal niet? In Duitsland heeft een schatrijke man eens de Champions League gekocht en op een klein kanaal uitgezonden. Dat mislukte. Kijkers accepteerden het simpelweg niet.”

Via Endemol en Telefónica naar Talpa
John de Mol (49) begint als scholier bij Radio Noordzee. Op 19-jarige leeftijd wordt hij aangenomen als productie-assistent bij de TROS en trouwt hij met zangeres Willeke Alberti.

Zijn echte loopbaan begint als hij, 25 jaar oud, ontslag neemt bij de TROS – hij is inmiddels gescheiden van Alberti – en in 1979 voor zichzelf begint met John de Mol Produkties.

De erkenning komt halverwege de jaren 80, voor onder meer Medisch Centrum West. Als in 1989 in Nederland commerciële tv begint, neemt het bedrijf een grote vlucht. In 1994 fuseert het met de grote concurrent Joop van den Ende tot Endemol.

Tien jaar later heeft Endemol een jaaromzet van 914 miljoen euro en is het bedrijf actief in 23 landen over de hele wereld. Door De Mol bedachte programma’s als Het spijt me, Love Letters, All You Need is Love, Miljoenenjacht en vooral Big Brother zijn over de hele wereld kijkcijferhits.

In 2000 verkopen De Mol en Van den Ende hun bedrijf aan telecomgigant Telefónica voor 5,5 miljard euro. In mei verlaat De Mol Endemol na ruzie met Telefónica en richt hij Talpa – Latijn voor mol – op. [Algemeen Dagblad/Radio.NL]

Gerelateerde berichten