Commerciële radiozonders gaan ook op digitale kanalen uitzenden. Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) heeft dinsdag plannen gepresenteerd om de overstap van analoog naar digitaal een duw in de rug te geven. De bedoeling is dat uiteindelijk niet meer op analoge frequenties wordt uitgezonden. Digitale zenders zijn niet met een analoge radio te ontvangen. Voor het ontvangen van zo’n zender is dus een digitale radio nodig.
Op digitale frequenties is echter niet veel te horen als niemand daarop uitzendt, wat de aanschaf van een digitale radio niet aantrekkelijk maakt. Tegelijkertijd is het voor radiozenders niet interessant op digitale frequenties uit te zenden als niemand digitale radio heeft. Om die impasse te doorbreken is met FM-vergunninghouders afgesproken dat ze de komende zes jaar aan de slag gaan om ook op digitale frequenties uit te zenden. De publieke omroep zendt al op digitale frequenties uit. Het doel is dat per 1 september 2015 in tachtig procent van Nederland digitale radio te ontvangen is. Als het bereik groot genoeg is, kunnen de analoge frequenties langzaam worden vervangen door digitale frequenties.
Door Kamerbreed verzet tegen de digitalisering in 2006 zette toenmalig minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) de plannen in de koelkast. “Ik heb geen zin om te trekken aan een dood paard”, zei hij destijds. Heemskerk is net als Brinkhorst een fervent voorstander van digitalisering. Volgens beide is de geluidskwaliteit beter. Ook zou het eenvoudiger zijn geluid op te nemen en file-informatie terug te luisteren. Verder is op de digitale frequenties meer ruimte voor verschillende radiostations.
Omdat het nog even kan duren voordat iedereen kan genieten van de beter te ontvangen digitale frequenties, wordt de slechte ontvangst van analoge frequenties ook aangepakt. Vooral in steden als Rotterdam, Utrecht, Zwolle en Groningen zijn de publieke omroepen vaak slecht te ontvangen. Om dat op te lossen worden zendmasten verplaatst.
De staatssecretaris maakte verder bekend dat de frequenties die Arrow onlangs moest inleveren worden gebruikt om ruimte te geven voor nieuwkomers. Arrow moest de frequenties van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz 11 maart inleveren omdat het de kosten van de vergunning niet kon opbrengen. [Novum/Radio.NL]