Zoek
Sluit dit zoekvak.

Meer rock en talk voor Manchester

De stad Manchester, in het noordwesten van Engeland, krijgt er binnenkort een nieuw radiostation bij. Dit keer geen station dat puur op één format gokt, maar op een combinatie van twee. De Guardian Media Group (GMG) won namelijk een licentie voor RockTalk, dat, zoals de naam al doet vermoeden, een mix brengt van rockmuziek en gesproken woord.

In juli 2006 kondigde Ofcom aan een FM-frequentie te gaan uitgeven in de stad Manchester. Het gaat hier om de frequentie 106.1 FM (1kW) met een potentieel bereik van ongeveer 1,45 miljoen luisteraars. Het bereik is daarmee net iets kleiner dan dat van Galaxy 102, één van de 11 lokale/regionale radiostations die momenteel in Manchester actief zijn.

In totaal kwamen er bij Ofcom 11 inschrijvingen binnen voor de frequentie. Sommige radiogroepen schreven zelfs voor twee stations in, om zo meer kans te maken op de frequentie. Zo schreef Chrysalis in voor zowel een rockzender (The Arrow) als een nieuws- en praatzender (GMBC).

Maar meerdere radiogroepen schreven in voor een zender met overwegend gesproken woord, al dan niet aangevuld met muziek in de daluren, waaronder ook RockTalk van GMG, die afgelopen week als winnaar uit de bus kwam.

Voor GMG wordt RockTalk het derde radiostation in Manchester. Momenteel is het in deze stad namelijk al actief met 100.4 Smooth FM en 105.4 Century FM, dat het concern vorig jaar van GCap Media kocht.

RockTalk zal overdag maarliefst 60% gesproken woord gaan brengen. Dit zal niet alleen bestaan uit (lokale) nieuwsbulletins, weer, verkeer en sport, maar ook uit gesprekken met luisteraars. De rest van de zendtijd zal worden opgevuld met rockmuziek, daarbij zal het gaan om classic rock van de afgelopen 50 jaar, softrock en heavyrock. Dat laatste zal waarschijnlijk voornamelijk tijdens de avonduren gedraaid gaan worden, als er voornamelijk specialistische muziekprogramma’s en live optredens zullen worden uitgezonden.

Overigens is RockTalk niet de eerste zender in Manchester waar veel gitaarmuziek op te horen zal zijn. In 2005 verkreeg GCap Media al een licentie voor de alternatieve zender Xfm. Toch zal RockTalk geen concurrentie vormen voor Xfm, aangezien Xfm een jongerenzender is en RockTalk zich meer op ouderen richt. Het is dan ook de bedoeling dat RockTalk een serieuze concurrent gaat worden voor BBC Radio Manchester, dat zich ook op de oudere doelgroep richt. [RS/Radio.NL]