Het landelijke FM-kavel A7 wordt volgend jaar opnieuw uitgegeven. Dit heeft Agentschap Telecom vandaag bekendgemaakt. Op dit moment wordt een aantal ongebruikte frequenties uit kavel A7 ingezet om de huidige ontvangstproblemen van publieke en commerciële radio-omroepen in Noord-Nederland te verminderen. Deze ontvangstproblemen ontstonden toen op 15 juli 2010 een deel van de zendmast in Smilde instortte.
De zendmast Smilde is op zijn vroegst in oktober 2012 herbouwd. Vanaf dan kan de nieuwe vergunninghouder over alle frequenties uit kavel A7 beschikken. Tot die tijd zal een aantal frequenties uit kavel A7 nog ingezet worden om de bestaande ontvangstproblemen in het noorden van het land te verminderen.
Mislukte uitgifte eerder dit jaar
Eerder dit jaar werd kavel A7 ook al uitgegeven. Gegadigden moesten voor een vergunning van 6 jaar, een ‘eenmalig bedrag’ van tenminste 17.5 miljoen euro aan de overheid betalen. Dat bedrag bleek te hoog gegrepen. Niemand had voor dat bedrag belangstelling het kavel te exploiteren.
Wel werd er een aanvraag ingediend door Ad Venture Radio B.V. (AVR), een volle dochter van radiostation 100%NL. AVR had uit de Europese regels opgemaakt dat het zogenoemde ‘eenmalig bedrag’ alleen door de overheid mag worden opgelegd indien er door de aanvrager kans is op het behalen van winst. Met een eenmalig bedrag van ruim 17.5 miljoen euro was dat volgens AVR onmogelijk. Omdat naar het oordeel van AVR de regels duidelijk laten zien dat in dit geval zo’n hoog eenmalig bedrag niet had mogen worden opgelegd, en AVR wel aan alle overige regels voldeed, had kavel A7 daarom aan AVR moeten worden gegeven.
De overheid wees de aanvraag van AVR in juli 2011 af, en kavel A7 bleef onverdeeld. AVR diende een bezwaarschrift in en spande een kort geding aan. De rechter wees de vergunning niet toe aan AVR, maar stelde wel dat de overheid nu goed moet motiveren waarom dat eenmalig bedrag van ruim 17.5 miljoen euro volgens haar wel de waarde van het FM-pakket vertegenwoordigde.
AT moet nog besluit nemen over eerdere afwijzing A7
Volgens AVR-directeur Herbert Visser moet een eventuele toekomstige aanvrager van dit FM-pakket zich wel realiseren, dat er nog een bezwaarprocedure loopt tegen een eerdere afwijzing voor deze vergunning. “Indien uiteindelijk AVR bij de rechter haar gelijk zou weten te behalen, dan is de kans aanwezig dat de vergunning alsnog aan AVR zou moeten worden gegeven. En dat wordt erg vervelend voor de partij die tegen die tijd gebruik maakt van de vergunning.”
Visser vervolgt: “Daarnaast is het bijzonder vreemd dat dit besluit nu wordt bekendgemaakt, terwijl we nog maar een paar weken geleden een hoorzitting bij Agentschap Telecom hebben gehad in onze bezwaarprocedure tegen onze afwijzing voor onze aanvraag voor A7 van eerder dit jaar. We hebben nog geen besluit van AT gezien in onze bezwaarprocedure, maar ze maken nu al wel bekend dat kavel A7 volgend jaar opnieuw zal worden uitgegeven. Dit kan natuurlijk helemaal niet.”
A7 zorgenkindje
Onder de landelijke FM-kavels staat A7 bekend als ‘zorgenkindje’. De FM-frequenties liggen veelal in de extreme hoek van de FM-band, zoals 87.7 Mhz. Luisteraars van populaire zenders als 538 of Q-Music die eens wat anders willen, komen eerst maar liefst alle radiostations die op de FM-band te ontvangen zijn tegen, voordat ze op zo’n frequentie zijn aanbeland.
In 2003 werd A7 verworven door RTL die er Yorin FM op zette, in 2006 werd kavel A7 verkocht aan SBS die er Caz op begon. Maar al na een jaar had SBS er weer genoeg van en werd kavel A7 verkocht aan Arrow Classic Rock. Dat station ging er in 2009 failliet mee, en sindsdien staat A7 leeg. [RadioWereld.NL]