Edwin Evers presenteert deze week voor het laatst ‘Evers Staat Op.’ Na 21 jaar verdwijnt het populairste ochtendprogramma van de Nederlandse radio. Reden genoeg voor Radio.NL om nog één keer een ‘Evers Staat Op historisch overzicht’ te maken.
“Geen STER? Zijn we niet uitverkocht? Wat is dit nu…”, met deze woorden opende Edwin Evers op 1 januari 1998 de allereerste uitzending van Evers Staat Op op Radio 3FM. Het programma kwam in de plaats van de ‘Breakfast Club,’ dat de voorgaande vijf jaren in de ochtend te horen was.
De publieke popzender had besloten om haar programmering verder aan te scherpen. Mede door de komst van commerciële radio in de ether, had het marktaandeel van 3FM een flinke deuk opgelopen. Weliswaar behoorde het station nog steeds tot de populairste radiostations van Nederland, maar de concurrentie zou alleen nog maar heviger gaan worden. Per januari 1998 zou er meer ruimte voor commerciële radio in de ether komen. Stations als Radio 538 en Sky Radio mochten hun dekking fors uitbreiden.
Van Veronica naar de KRO
Om het marktaandeel van 3FM een boost te geven besloten de zender en de KRO, de omroep die het ochtendblok mocht invullen op 3FM, om de 26-jarige Edwin Evers aan te trekken. Edwin was geen onbekende voor de zender, want hij was in de jaren ’90 al enige tijd op de publieke popzender te horen, doordat hij werkzaam was bij Veronica. Deze omroep besloot echter commercieel te gaan en dus was Edwin enkele jaren op Hitradio Veronica te horen, dat uitzond via de middengolf.
Edwin ging de ochtendshow niet alleen presenteren. Hij kreeg namelijk hulp van sidekicks Cobus Bosscha en Rick Romijn, die beiden meekwamen van Veronica. En beide heren hadden al snel hun vaste taak. Cobus voor de snelle en messcherpe grappen, terwijl Rick altijd zorgde voor een tegengeluid tijdens discussies.
Mateloos populair
Al snel groeide Evers Staat op uit tot het populairste ochtendprogramma van de radio. Eén van de populairste ingrediënten van Evers Staat Op, waren de vele typetjes die Edwin & co imiteerden. Wekelijks, of soms dagelijks, had Edwin telefonische gesprekken met Prins Bernhard, Rob de tuinman, dierenvriend Martin, Peter R de Vries en Johan Cruijff. Maar verreweg het populairst waren de broertjes De Boer. En dat te bedenken dat Edwin bij z’n oude werkgever geadviseerd werd om vooral niets met die stomme typetjes te gaan doen, omdat toch niemand dat leuk zou vinden.
Over naar 538
De populariteit van Evers Staat Op bleef ook niet onopgemerkt bij de concurrentie. En daarom kwam er na twee jaar een transfer. Het programma verhuisde op 17 april 2000 naar Radio 538, waar het programma in vrijwel ongewijzigde vorm werd voortgezet. Het zorgde er na ruim vier jaar voor dat Radio 538 uitgroeide tot het populairste radiostation van ons land.
Veranderingen
In 2001 vond er een ingrijpende wijziging plaats bij Evers Staat Op. Cobus Bosscha besloot namelijk om het team te verlaten. Hij ging terug naar 3FM, waar hij een eigen middagshow kreeg. Edwin en Rick gingen op zoek naar een derde man voor het team.
Na een paar maanden werd die gevonden in de vorm van Niels van Baarlen, die al achter de schermen werkzaam was bij 538. In mei 2001 werd Evers Staat Op ook nog eens met een uur verlengd en duurt het programma tot 10 uur.
In september 2003 werd het team van Evers Staat Op uitgebreid met een eigen nieuwslezer: Henk Blok. In 2014 werd Jelte van der Goot toegevoegd als derde sidekick. Daarnaast sluit Peter Heerschop al 15 jaar lang de week af met zijn column “Lieve Marianne.”
Gesprek bij de koffieautomaat
De onderwerpen en grappen en grollen bij Evers Staat Op zijn steevast een vast gesprek bij de koffieautomaat bij vele bedrijven. Zo kwam het programma regelmatig vanaf de Olympische Spelen of het WK Voetbal, maar ook uit de huiskamer van bekende Nederlanders. En was het niet vanuit de huiskamer, dan belde Edwin de BN-ers rustig uit hun bed. Sommige waren nog niet eens naar bed geweest, zoals Gordon die een keer straalbezopen aan de telefoon kwam.
Maar ook de verhalen van de sidekicks van Edwin leidde regelmatig tot hilarische gesprekken. Zoals bijvoorbeeld Rick Romijn, die probeerde te voorkomen dat het vriendje van zijn dochter meeging op vakantie.
Afscheid
En zo werd het 23 maart 2018. Het moment waarvan je wist dat die zou komen, maar toch onverwachts kwam. Edwin kondigde aan eind van het jaar te stoppen met Evers Staat Op. “De aller moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten nemen,” aldus Edwin.
Het nieuws sloeg in als een bom en was een dag lang trending topic op social media. Het zorgde er ok gelijk voor een flink aantal verschuivingen in radioland.
Belangrijke rol in ontwikkeling Nederlandse radio
Na 21 jaar Evers Staat Op mag geconcludeerd worden dat Edwin een enorme rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse radio. Want hoewel het Curry en Van Inkel waren die het ‘Zoo format’ van de VS naar Nederland haalden en Van Inkel het als eerst introduceerde in de ochtend, was het Edwin Evers die het format groot maakte in de ochtend en overgoot met een stevige Nederlandse jus.
Ook het imiteren van bekende Nederlanders is mateloos populair geworden mede dankzij Edwin. Het intelligente is daarbij dat Evers toch altijd weet te verrassen met zijn geniale woordgrappen.
Daarnaast werd het fenomeen ‘sidekick’ grotendeels populair dankzij Evers Staat Op. Ze duiken dan ook te kust en te keur op op de radio. Ondanks dat ze vaak bestempeld worden als ‘lachzakken’ blijkt dat ook een goede sidekick zijn een vak apart is. Er zijn inmiddels genoeg shows geflopt omdat de sidekick eigenlijk deejay wil zijn, en / of niets toe te voegen heeft.
Tenslotte is ook consistentie een belangrijke factor voor het succes van Evers Staat Op. Na 21 jaar staat het concept nog altijd als een huis en is de programmaformule nauwelijks veranderd. Onder alle gezelligheid zit een superstrakke show. Er zijn maar weinig deejays in Nederland die zo lang zo consistent een dagelijks programma gemaakt hebben.
Niet voor niets won Evers de afgelopen jaren vrijwel elke (radio)prijs die er te winnen was. Van de allereerste Gouden RadioRing tot Marconi Oeuvre Award en van Gouden Harp tot André van Duin Comedy Award.
Het zal dan ook wennen zijn voor vele luisteraars om niet meer wakker te worden met Evers Staat Op, want na 21 jaar is het programma nog steeds veruit de best beluisterde ochtendshow van de Nederlandse radio. In de doelgroep 20-49 luistert ’s ochtends zelfs meer dan 25% naar het programma. Daarom kunnen we met recht stellen: Evers Staat Op, wie is er niet mee opgestaan? [Radiowereld.NL]
Foto’s: Radio 538/William Rutten en eigen archief