BNR Nieuwsradio richt zich met vernieuwingen op een jongere doelgroep dan tot nu toe het geval was. Dit vertelt hoofdredacteur Mireille van Ark in de podcast “Dit Was De Radio.” De gemiddelde leeftijd van de BNR-luisteraar was in 2019 53,1 jaar.
Bij die reorganisatie moeten 20 van de 52 collega’s ander werk zoeken. Ze vertelt in Dit Was De Radio hoe BNR dit probleem tot een kans ombuigt.
Omslag was al gepland
“We gaan vernieuwen, door voor een jongere doelgroep van 25 tot 45 te programmeren. De ochtend- en avondspits programma’s zijn daar op aangepast, maar we gaan in de overdag uren ook eigen talent een kans geven. Tussen 11 en 12 uur komt een nieuw programma, er is nog geen naam, waarin we eigen talent willen opleiden. We gaan daar veel meer met socials doen, we zetten er jonge opiniemakers bij. Zo maken we van een bezuiniging een omslag die we toch wilden maken. Jörgen Rayman zat daar met Ask Me Anything en dat was heel goed, maar we hadden alle onderwerpen wel een keertje gehad.”
BNR gaat zich daarnaast meer focussen op het kersverse nieuws tijdens de piekuren (ochtend- en avondspits). Langere verhalen en een dag vooraf voorbereide items vallen daarbij eerder af. Naast de spitsuren maakt de nieuwszender zelf geen eigen nieuwsbulletins meer.
Daarvan zegt Van Ark: “Ik ben blij dat in de spitsuren onze eigen mensen het nieuws nog brengen. In de andere uren is er nu het ANP-bulletin. Het is er net twee weken, we moeten nog kijken hoe dat verder uitpakt, maar het valt mij niet tegen.”
Uniek
Bij het vertrek van de vorige hoofdredacteur Sjors Fröhlich, wilde BNR zijn focus te verleggen naar podcasts en leek de FM frequentie op den duur niet meer van belang. Maar die situatie is nu veranderd, zegt Van Ark. “Je bent op vele borden aan het schaken en het is fijn dat we dit bord met de FM frequentie even kunnen laten rusten, nu de vergunning vanwege corona twee jaar zijn verlengd. In 2018 dachten we dat FM ergens rond 2025 wel afgeschakeld zou worden. Terwijl het er nu op lijkt dat dit pas na 2030 relevant wordt. Het is dus hartstikke fijn dat we FM én podcasts bij elkaar hebben. Die combinatie maakt BNR uniek.”
De coronacrisis en noodzakelijke reorganisatie is Van Ark niet in de kouwe kleren gaan zitten. “Ik dacht eind februari wel eventjes, heb ik dat! Het was een bizar jaar. Maar omdat we een commercieel bedrijf zijn, moet je daar ook meteen op sturen. Waar de publieke omroep nog eens 19 miljoen extra corona steun krijgt en volgend jaar ook gewoon 3 miljoen euro extra ontvangt!”
Dit en veel meer is te horen in aflevering 15 van Dit Was De Radio. [Radiowereld.NL]