Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Ofcom rondt eerste verdeelronde kleinschalige DAB af

Mediaregulator Ofcom heeft de eerste verdeelronde voor kleinschalige DAB-netten afgerond. In totaal zijn er nu 25 netwerken vergund, waardoor ruim 500 kleinere radiostations kunnen gaan uitzenden op DAB. De komende jaren geeft Ofcom voor tientallen kleine netten vergunningen uit.

De uitgifte van de vergunningen voor de exploitatie van de mini DAB-netten is onderdeel van de plannen van Ofcom om kleinere lokale radiostations, internetstations en community stations een digitale plek in de ether te geven.

Digitaal in de meerderheid
Volgens de laatste cijfers van begin 2020 is bijna 60% van het radioluisteren in het Verenigd Koninkrijk digitaal, waarbij DAB(+) het populairste digitale platform is om radio te luisteren.

Het Verenigd Koninkrijk kent momenteel drie landelijke DAB-multiplexen, enkele regionale en tientallen lokale DAB-netten. De verzorgingsgebieden van deze lokale netten zijn overigens vergelijkbaar met die van het bovenregionale kavel in ons land waarop de regionale stations uitzenden.

Testen
Sinds 2015 wordt er in het Verenigd Koninkrijk op tien plaatsen getest met kleinschalige DAB-netten. In onder meer Londen, Manchester, Bristol, Birmingham, Brighton en Glasgow zijn daarom multiplexen in de lucht met een beperkt bereik.

Met deze test gaf Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations, internetstations en community stations om gepaste ruimte beschikbaar te stellen, waardoor de kosten laag gehouden kunnen worden. Daarom mag de dekking van de kleinschalige multiplexen niet groter zijn dan 40% van het al bestaande lokale DAB-net van de betreffende regio.

Uitgifte vergunningen
Vorig jaar startte Ofcom met de verdeelprocedure voor de eerste 25 kleinschalige DAB-netten. In februari van dit jaar werden de eerste vijf vergund en eerder deze maand de laatste vijf. Onder meer voor Newcastle, Glasgow, Birmingham-Noord, Birmingham-Zuid en Bristol zijn vergunningen verdeeld.

Inmiddels is Ofcom ook al gestart met de uitgifte van de volgende fase van lokale DAB-vergunningen. Het betreft opnieuw 25 gebieden, waaronder Manchester en Liverpool. Aanvragen hiervoor moeten 1 september binnen zijn bij de mediaregulator.

Later dit jaar gaat ook de uitgifte voor fase 3 van start. Het betreft hier opnieuw 25 gebieden, waaronder Nottingham, Oxford, Leicester en Middlesbrough. [RadioWereld.NL]
Kaart: Ofcom