Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Eerste permanente kleinschalige DAB-net in de lucht

In het noordoosten van Engeland is afgelopen vrijdag het eerste permanente kleinschalige DAB-net in de lucht gebracht. In Tynemouth en South Shields, ten oosten van Newcastle, zijn via dit netwerk nu 14 radiostations in de DAB+-standaard te ontvangen.

Het kleinschalige DAB-net voor Tynemouth en South Shields is onderdeel van de plannen van Ofcom om kleinere lokale radiostations, internetstations en community stations een digitale plek in de ether te geven.

Uitgifte eerste netten
Nadat er op 10 plekken in het Verenigd Koninkrijk eerst enkele jaren getest is met deze kleinschalige, op software gebaseerde DAB-netten, begon mediaregulator Ofcom vorig jaar met de verdeelprocedure van de eerste 25 kleinschalige DAB-netten. In augustus van dit jaar werd de eerste fase afgerond en inmiddels loopt de uitgifte van fase 2.

Mux One kreeg in februari van dit jaar het DAB-net voor Tynemouth en South Shields toegewezen met een potentieel bereik van 360.000 luisteraars. Dit is ongeveer 40% van het bereik dat het lokale DAB-netwerk voor Tyne & Wear heeft, waarop vooral de grotere lokale radiostations op uitzenden, waaronder BBC Radio Newcastle, BBC Radio Sunderland, Capital Northeast, Smooth Northeast, Metro Radio, Heart Northeast en Greatest Hits Radio Northeast.

Beperkte dekking
De beperkte dekking van de kleinschalige DAB-netten was ook onderdeel van de uitgifte. Hierdoor zijn de kosten beperkt en zijn deze netten uitermate geschikt voor kleinere lokale radiostations, internetstations en community stations.

Het netwerk voor Tynemouth en South Shields zendt dan ook met 200 Watt uit vanaf de Cleadon Water Tower in South Shields op kanaal 9B. Stations die gebruik maken van dit netwerk zijn onder meer de lokale commerciële zender Sun FM, community stations Durham OnAir, Radio Shields, Pride Radio en Angel Radio en internetstations als Dance Revolution, Frisk Radio en GlitterBeam. [RadioWereld.NL]