Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuw landelijk commercieel DAB+-netwerk nu op volle kracht

Het nieuwe landelijke commerciële DAB+-netwerk draait nu op volle kracht. De afgelopen dagen heeft Broadcast partners de laatste zenders aangepast en op het geplande vermogen gezet, zo bevestigt RadioCorp-directeur Herbert Visser aan RadioWereld.NL.

Foto: RadioWereld.NL

Eind april ging het nieuwe landelijke commerciële DAB+-netwerk van start op kanaal 9C met 13 radiostations. Onder meer Sunlite, Kink, Qmusic Top 50, 538 Classics, Radio Maria, K-Rock, Joe 70s & 80s, Vintage Veronica en Radio 10 80’s Hits zijn via dit netwerk te ontvangen.

Chiptekort
Aanvankelijk werden alle 29 geplande zenders, verspreid over het land, aangezet, alleen draaide een deel van de zenders nog op gereduceerd vermogen. Door het wereldwijde chiptekort was een deel van de apparatuur nog niet geleverd, waardoor een deel van de zenders provisorisch in de lucht was gebracht.

Alhoewel nog steeds niet alle nieuwe zendinstallaties binnen zijn is Broadcast Partners er wel nog voor begin juni in geslaagd om toch alle 29 DAB+-zenders van 9C op vol vermogen te krijgen. Eerder gaf Visser al aan dat als 9C op vol vermogen draait “de dekkingsgraad van het nieuwe netwerk gelijkwaardig is aan dat van 11C waarop onze andere stations 100% NL en Slam uitzenden.”

De uitrol van 9C is daarmee ook afgerond voor de start van ‘De Week van de Digitale Radio’, die maandag begint. [RadioWereld.NL]

17 reacties

 1. Had al gemerkt dat de toch al slechte rijkwijdte van dab+ op dit kanaal wat minder was.
  Ja er zijn weer wat meer zenders bij, maar de realiteit is dat zodra je 25 km van Smilde af zit, het bereik al twijfelachtig is. Gevolg toch maar weer Spotify of de FM band. Als men nu eens wat aan dat bereik doet dan is het leuk, anders een zinloze uitgave.

  1. Dab+ is de grootste radio zwendel ooit
   Echter
   Iedereen zwijgt
   Klote ontvangst vergeleken bij FM

   Klaag al 3 jaar …..
   Overal valt men stil
   Alsof het de belastingdienst is …

   Schande

 2. Dab+ is zwaar overschat, bereik binnenshuis is om te huilen. Gaan we in het digitale tijdperk weer met een antenne in de kamer zitten. Ongelofelijk!

  1. Eh, ja. Nogal logisch, wil je draadloze signalen ontvangen, dan heb het een antenne nodig.
   En bij de gebruikte frequenties zal dat gaan klein onopvallend ingebouwd sprietje kunnen zijn zoals in bijvoorbeeld een mobiele telefoon.
   Het vermogen en/of aantal zenders opvoeren is voor zoiets als onroepradio te kostbaar, dus ook geen optie.
   Je zal overigens versteld staan van hoe ver je nog kan ontvangen met een antenne op dak, maar dat zal voor u waarschijnlijk wel helemaal te ouderwets zijn.
   Mocht u eens over de grens komen, kijk dan eens naar de daken. Buiten Nederland en België zijn antennes echt geen zeldzaam verschijnsel, maar vaak de enige manier om nog iets te kunnen ontvangen.

  2. Helemaal mee eens. Binnen is het een drama. In de kop van Overijssel moet je in ieder geval al naar de eerste verdieping of nog liever naar de zolder om geen stiltes uit je luidsprekers te krijgen. WAARDELOOS!

   1. Internet radio bv met de Technisat 10IR radio ie de oplossing. Ongeveer 40.000 zenders wereldwijd in de huiskamer.

   2. Internet radio bv met de Technisat 10IR radio is de oplossing. Ongeveer 40.000 zenders wereldwijd in de huiskamer.

 3. Wie weet wordt het bereik ooit zo dat we het hier in de Achterhoek ook kunnen ontvangen. Anders maar gewoon over op Spotify.

 4. Zelfs in Leeuwarden is het om te huilen. Je komt de stad in en het lijkt nergens meer op valt steeds weg. Spotify heb je nergens last van werkt altijd een is zonder die achterlijke reclame en zogenaamde nieuws berichten. Bah. DAP+is geen vooruitgang!!!

  1. Spotify gaat gewoon via internet dat is wel een totaal andere manier dan hoe DAB+ werkt

 5. Hoe krijg ik dap+ ontvangst in mijn huis, dure ontvangers gekocht omdat Ziggo de Fm eraf heeft gehaald.
  Nu heb ik geen radio ontvangst of heel slecht. Dan+ is hier waardeloos.
  Ik woon in Assen

 6. Het signaal mag sowieso wel sterker, ook van de NPO. Hoe het met de regio zenders zit, weet ik niet.
  Het lijkt wel, alsof de zendersterkte wat zwakker is dan van de FM.

 7. Het hele DAB+ Is een drama
  Hier in Ruurlo staat een grote antenne met radio Gelderland en natuurlijk alle mobiele netwerken van telefoon aanbieders
  Het is hier een drama met de ontvangst
  Zelfs storing op draadloze huistelefoon.

 8. Ik woon in de zuidelijke randstad, ook hier is DAB om te huilen. Binnenshuis moet ik de antenne op de bepaalde richting draaien voor het raam anders is de ontvangst nul. In de auto ben ik blij dat de FM zenders nog meedraaien daar wordt geregeld naar omgeschakeld. Sorry als die volle sterkte is , zeg ik kansloos.

 9. Het bereik is beter maar op een aantal locaties is het bereik nog niet optimaal.
  Ik ga ervan uit dat dit ook nog opgelost zal gaan worden.

 10. Ontvangstkwaliteit is inderdaad niet best. Kan ook niet anders als je de vaak beperkte vermogens ziet! Ik luister dan ook ongestoord door naar internetradio met een keuze uit duizenden zenders…

 11. Sorry, ick kan niet nederlands schrijven, ick bin en duitscher wat ick niet kan verstan warom de Radio von “Skyradio” besonders op de Waddeneilanden is so slechts? Sorry, mijn Nederland ist “gottenschlecht”