EZK maakt FunX via lokale DAB+-netten in 4 grote steden mogelijk

FunX komt mogelijk ook met de lokale edities op DAB+ in Amsterdam, Den haag, Rotterdam en Utrecht. Dit blijkt uit de internetconsulatie van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) over de wijziging van de Regeling extra vergunningen publieke mediadienst. Momenteel is FunX landelijk beschikbaar via het netwerk van de NPO.

Foto: RadioWereld.NL

Momenteel is EZK druk bezig met de voorbereidingen voor de uitgifte van definitieve DAB+-vergunningen vanaf september 2024. Er komt een netwerk van 57 lokale allotments, de zogenoemde laag 6, die bij elkaar heel Nederland kunnen dekken.

Per lokale omroep kan er capaciteit aangevraagd worden in een allotment waarvan het dekkingsgebied geheel of gedeeltelijk overlapt met de gemeente waar de instelling media-aanbod verzorgt. Er wordt maximaal één vergunning per allotment aan een lokale omroep verleend. Ook mag deze uitsluitend gebruikt worden voor een simulcast van het programma op FM, met uitzondering van lokale omroepen die nu niet op FM uitzenden.

Voor de lokale omroepen in Amsterdam, Den haag, Rotterdam en Utrecht komt er een uitzondering: zij kunnen een extra vergunning aanvragen voor “de lokale verspreiding van multiculturele radioprogramma’s die overwegend zijn bestemd voor jongeren en jong volwassenen”, oftewel FunX. Deze zender is sinds 2002 in deze steden ook al op FM te ontvangen via lokale vergunningen.

Inmiddels is FunX ook al jaren via het DAB+-netwerk van de NPO landelijk te beluisteren. Het betreft hier echter de landelijke editie. Op de vier FM-frequenties wordt het programma tussen 13 en 16 uur lokaal ontkoppeld voor “Jouw Stad”. De muziek tijdens deze uren is overigens gelijk op alle frequenties. [RadioWereld.NL]