Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oostenrijk: Nieuwe DAB+-netwerken in de lucht, forse uitbreiding aanbod

In Oostenrijk is het aanbod aan radiostations via digitale etherradio flink uitgebreid. Afgelopen vrijdag zijn maar liefst zes nieuwe DAB+-multiplexen gelanceerd. Het betreft een nieuw landelijk netwerk en vijf regionale netwerken met in totaal meer dan 25 radiostations.

Kaart: ORS

In maart werd bekend dat zenderexploitant ORS de vergunningen voor de exploitatie van de nieuwe netwerken had binnengesleept na een verdeelprocedure door de Oostenrijkse communicatieautoriteit KommAustria. Gelijk werd bekend dat de nieuwe netwerken in juni gelanceerd zouden worden.

De start van de nieuwe netwerken is de grootste uitbreiding van het radio-aanbod sinds 1998, toen commerciële radio via de ether voor het eerst mogelijk werd.

Landelijk en regionaal
Allereerst is er een tweede landelijk DAB+-netwerk gelanceerd met daarop 14 nieuwe radiostations. Dit netwerk bereikt via 15 opstelpunten 79% van de bevolking, oftewel ruim 7 miljoen inwoners.

Daarnaast zijn er vijf nieuwe regionale netwerken in de lucht gebracht. Het gaat om netwerken in Neder-Oostenrijk, Wenen en Noord-Burgenland (bereik ca. 3 miljoen inwoners), Stiermarken, Karinthië en Zuid-Burgenland (ca. 1,4 miljoen), Salzburg en Opper-Oostenrijk (ca. 1,5 miljoen), Tirol (ca. 380.000) en Vorarlberg (ca. 250.000). Het aantal stations op de nieuwe regionale netwerken varieert van twee tot vijf.

Opvallend is dat de Oostenrijkse publieke omroep ORF opnieuw ontbreekt in het aanbod. Saillant detail is dat zenderexploitant ORS voor 60% eigendom van de ORF is.

De landelijke commerciële zender Kronehit heeft vier nieuwe stations gelanceerd, twee op het landelijke netwerk en twee op het netwerk voor Neder-Oostenrijk en Noord-Burgenland, maar worden deze allen ingezet voor nieuwe themakanalen en niet voor het hoofdprogramma zelf. Kronehit zelf blijft via de ether dus alleen analoog via FM te beluisteren. Eerder maakte het station al bekend de boycot van DAB+ na jaren op te heffen.

Daarnaast zijn Radio Arabella en Lounge FM van netwerk gewisseld. Tot voor kort waren deze stations alleen in de regio Wenen op DAB+ te beluisteren, maar nu dus vrijwel landelijk.

Sinds 2015
Oostenrijk heeft sinds mei 2015 radio via DAB+. Dat begon met testuitzendingen in de regio Wenen. In 2018 werden de uitzendingen in Wenen omgezet in reguliere uitzendingen.

In mei 2019 werd gestart met de uitrol van een landelijk DAB+-net. Hierop zijn onder meer Oe24 Radio, Radio 88,6, Radio Maria, Energy, Arabella Hot, Rock Antenne en Klassik Radio te beluisteren. Afgelopen week is een 15 e opstelpunt voor dit netwerk in gebruik genomen in Schladming, Stiermarken, waarmee het laatste deel van de A10 TauernAutobahn gedekt wordt.

Mediawet
Vorig jaar is de mediawet van Oostenrijk gewijzigd waardoor commerciële partijen meer ruimte krijgen op DAB+. Voorheen mocht één partij slechts twee stations per verzorgingsgebied aanbieden via digitale etherradio. De wetswijzing zorgt ervoor dat dit aantal verhoogd is naar zes. [RadioWereld.NL]

Overzicht radiostations nieuwe DAB+-netwerken:

 Landelijk (kanaal 5C, 8B, 6A, 9B)
– Radio Arabella
– Antenne Hit
– Nostalgie
– Beats Radio
– Radio Rot Weiß Rot (themakanaal Kronehit)
– Super 80s (themakanaal Kronehit)
– Flash 90s (themakanaal Life Radio)
– Lounge FM
– Non-stop News
– Radio Sol
– Superfly
– XXX Lutz
– Radio VM1
– Radio Göd

Neder-Oostenrijk, Wenen en Noord-Burgenland (kanaal 10B)
– Eurodance X-Press (themakanaal Kronehit)
– Pirate Radio (themakanaal Kronehit)
– OÖNow

Karinthië, Stiermarken en Zuid-Burgenland (kanaal 8D, 7A en 6D)
– Antenne Kärnten
– Antenne Steiermark
– Rock FM
– Radio Val Canale
– Radio Soundportal

Salzburg en Opper-Oostenrijk (kanaal 12A en 12B)
– Life Radio Oberösterreich
– OÖNow
– Radio U1

Tirol (kanaal 8D)
– Life Radio Tirol
– Radio U1

Vorarlberg (kanaal 6C)
– Antenne Vorarlberg
– Antenne Vorarlberg Partymix
– 80er90er Megamix (themakanaal Antenne Vorarlberg)