Search
Close this search box.

Nieuw regionaal DAB+-net West-Duitsland start eind oktober

Het nieuwe regionale DAB+-netwerk voor de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat eind oktober van start. Dit meldt vergunninghouder Audio.digital NRW. Inmiddels hebben er al acht radiostations een overeenkomst gesloten voor doorgifte.

In mei van dit jaar kreeg Audio.digital NRW, een dochterbedrijf van zenderexploitant Media Broadcast, een vergunning voor de exploitatie van een nieuw regionaal DAB+-netwerk in Noordrijn-Westfalen. Uitgezonden gaat worden op kanaal 9D.

Acht stations
13 Radiostations kregen in mei ook toestemming van de regionale mediaraad LfM om uit te mogen zenden via digitale etherradio. Daarvan gaan er in elk geval acht ook daadwerkelijk uitzenden op DAB+. Audio.digital NRW heeft overeenkomsten gesloten met Radio 21, Radio Bollerwagen (product van ffn), Antenne NRW (product van Antenne Bayern), Radio Teddy, Sportradio NRW, Ego FM, Kulthitradio NRW (product van Studio Gong) en Feelgood Radio NRW (product van Teutocast, dat tevens achter Sportradio zit).

Van vier andere partijen die toestemming kregen, zoals Energy NRW en Radio Paradiso, is nog onduidelijk of ze gaan uitzenden via het nieuwe netwerk. Domradio uit Keulen is echter wel al afgehaakt.

Start via 15 zenders
Het nieuwe regionale DAB+-netwerk start eind oktober al gelijk via 15 zenders waardoor een groot deel van de deelstaat al gelijk ontvangst heeft. Een deel van deze zenders kan echter in eerste instantie nog niet op vol vermogen draaien, omdat kanaal 9D ook nog in Nederland gebruikt wordt door het bovenregionale netwerk in Zeeland/West-Brabant en Friesland/Kop van Noord-Holland. Pas in de zomer van 2022 komt hier verandering in. [RadioWereld.NL]