De omroepen maken zich op voor een keihard gevecht om de tv-rechten van het voetbal. Nu de clubs elk afzonderlijk de uitzendrechten van de thuiswedstrijden mogen verkopen, trekt uiteindelijk de hoogste bieder aan het langste eind.
De rechter bepaalde donderdag dat Feyenoord (en alle andere clubs) zelf baas is over de rechten van de thuiswedstrijden en niet de KNVB. Topclubs kunnen nu individueel deals met een omroep sluiten. Het gevaar is dat zo de hele competitie uit elkaar valt.
Lex Muller, chef Sport SBS6, verwacht dat een ‘gewone’ omroep straks de rechten niet meer kan betalen. “Als de clubs het onderste uit de kan willen, verdwijnen de wedstrijden achter de decoder van Canal+ of UPC. De clubs moeten niet overdrijven”, waarschuwt Muller. “Neem Ajax, dat denkt aan vijftig miljoen gulden. Bij zeventien thuiswedstrijden is dat bijna drie miljoen per wedstrijd, dat betaalt niemand.”
Niets anders
FOX8 wil graag de rechten kopen, maar niet tegen elke prijs. “Wij willen voetbal en dan alleen live. Goed, we hebben nu slechts de rechtstreekse wedstrijden van de Totodivisie, omdat er simpelweg niets anders te koop was toen wij op de markt kwamen”, zegt Robert Bland van FOX8.
“Maar dan moet je wel de hele competitie kunnen krijgen. Wat is de waarde van de rechten van één club? En wat wil een club? Veel aandacht, dus voor iedereen te zien, of veel geld? Als ze voor het laatste kiezen, verdwijnt het voetbal helemaal achter de decoder”, is hij het met Muller eens.
Canal+ zegt er alles aan te willen doen om de rechten van de rechtstreekse uitzending van de KPN Telecompetitie te behouden. “Vergeet niet dat wij een grote onderneming zijn, met tv-stations in heel Europa”, zegt directeur Will Moerer. “En we zijn groter dan FOX8”, klinkt het strijdlustig.
De Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica) zegt geïnteresseerd te zijn, maar haakt af als de prijs te hoog wordt opgedreven. Ook de NOS lijkt niet tegen het commerciële geweld op te kunnen bieden. Zo gaat de publieke omroep waarschijnlijk ook de strijd om het WK 2002 in Japan en Korea verliezen.
Het verschil tussen vraag en aanbod is op dit moment 50 miljoen gulden. “De uitzendtijden zijn niet bijzonder gunstig, daarom zullen wij niet tot het uiterste gaan”, zegt Ruurd Bierman, directeur radio en televisie van de NOS. (Telegraaf)