Ook 538, Slam, Sky en Veronica willen FM-ontvangst optimaliseren

De landelijke commerciële zenders 538, Slam FM, Skyradio en Radio Veronica willen hun FM-dekking optimaliseren. Zenderexploitanten Broadcast Partners en KPN Broadcast hebben hiervoor voorstellen ingediend bij het Agentschap Telecom (AT). Eerder werden al verzoeken ingediend voor Q-music, 8FM en Radio Continu.

De voorstellen van de radiostations zijn ingediend naar aanleiding van de “Gedragslijn netverbetering FM-omroepband” die onlangs door het AT is opgesteld.

Aan de hand van deze gedragslijn kunnen vergunninghouders voorstellen indienen voor het verbeteren van het eigen FM-net en wordt extra bescherming gerealiseerd voor het bereik van de diverse FM-zenders. Deze bescherming is vooral gericht op de randen van een verzorgingsgebied van een FM-zender, de zogenaamde paarse gebieden.

Voor 538 is een verzoek ingediend voor een steunzender in Ugchelen, ten zuiden van Apeldoorn. Het gaat om een zender met 79 Watt op de frequentie 101.8 FM. Voor zusterstation Slam FM is een verzoek ingediend om de bestaande zender in Alphen aan de Rijn (95.2 FM) te verbeteren.

Voor Radio Veronica zijn een hele rits steunzenders aangevraagd. Het gaat hierbij om zenders met een vermogen van 200 tot 500 Watt in Zelhem (102.9 FM), Zwolle (102.8 FM), Vianen (103.4 FM) en Leeuwarden (103.0 FM). Saillant detail is dat Veronica in 2003 een sterke zender in Tjerkgaast heeft togewezen gekregen op 102.9 FM. In verband met storingen op de zender Lelystad (103.0 FM) is deze nooit aangezet.

Grote vraag is ook of de aangevraagde steunzender van Veronica in Zwolle geen storingen gaat opleveren met de zender van 538 in Emmen op 102.7 FM).

Voor Skyradio zijn verzoeken voor steunzenders in Den Haag (101.7 FM/ 501 Watt) en Grathem (101.8 FM/1 kW) ingediend. [RS/Radio.NL]