Nieuwsgroep over de zeezenders in de maak

Will Hensen en Adrie Verhoef wagen een poging om een nieuwsgroep over de zeezenders op te richten (zie ook ons bericht van gisteren). Er werd gekozen voor de naam: – nl.media.radio.zeezenders -. Een dezer dagen zal de discussie over het oprichten in -nl.newsgroups- starten, nadat de moderator er zijn fiat aan heeft gegeven. Als de discussie enkele weken daarna is afgerond, waarbij het voorstel voor de nieuwsgroep in die periode nog wat kan worden bijgeslepen, zal er een peiling naar de belangstelling volgen, waarna je via e-mail kan stemmen.

DE INDELING
Er wordt gestart met een discussie, de zogegenaamde RFD (Request For Discussion). Zodra deze is afgerond, volgt er een peiling van de belangstelling (CFV – Call For Votes). Is die voldoende groot dan wordt de nieuwsgroep aangemaakt. De discussie over dit voorstel dient gevoerd te worden in -nl.newsgroups-. Binnen de dertig dagen moet deze zijn afgerond. Hierna kan, na aanvraag, het NL-Stembureau een oproep, de CFV publiceren. Doel daarvan is te bezien of er voldoende steun voor het voorstel uitgesproken wordt. De CFV wordt gepubliceerd in dezelfde nieuwsgroepen en mailing-lists. Het NL-Stembureau zal de peiling voeren. Voor aanname van de groep moeten minstens vijftig meer stemmers zich uitspreken voor aanmaak dan ertegen, en moeten bovendien minstens tweemaal zoveel stemmers voor aanmaak zijn als ertegen.

DE FORMELE MOTIVERING
In de reeds bestaande nieuwsgroep -nl.media.radio- werd alvast enthousiast gereageerd op het voorstel om een nieuwsgroep over zeezenders aan te maken, nadat er een bijzonder levendige discussie over de tijdelijke terugkeer (eind augustus) van Radio Veronica op de middengolf had plaatsgevonden. Al snel werd Adrie Verhoef naar voren geschoven als iemand die de procedure hiervan voldoende kent en een redelijk sterke band met zeezenders heeft. Na de eerste berichten omtrent de invulling van de nieuw op te richten nieuwsgroep kwamen er veel positieve reacties en een voorstel voor een naam van de nieuwsgroep die door iedereen werd ondersteund. In samenwerking met Will Hensen en met hulp van de mensen uit -nl.media.radio- is deze RFD zodoende tot stand gekomen.

EENREGELIGE OMSCHRIJVING
Er is gekozen voor een vriendelijke omschrijving die verband houdt met het handvest van de nieuwsgroep. Er is sprake van ‘kusten’, omdat de zeezenders buiten de territoriale wateren lagen van diverse landen, waaronder Nederland en Engeland. Er is heel bewust niet voor de term ‘piraten’ gekozen, omdat deze letterlijk dobberende stations, in de meeste gevallen geen wet overtraden. Alle Britse zeezenders, op Radio Caroline na, hielden het voor bekeken op 14 augustus 1967 (Black Monday), toen het van de Britse regering niet meer mocht vanaf een bootje en/of fort. Alle Nederlandstalige zeezenders, behalve Radio Mi Amigo, stopten op 31 augustus 1974 (The day the music died), toen het voor de Nederlandse regering genoeg was geweest.

HET ONDERWERP DOET HET
‘M Natuurlijk is de gehele aangelegenheid vanaf de discussie tot de mogelijke aanmaak van de nieuwsgroep een weergaloze gebeurtenis voor al diegenen die zich nauw verbonden voelen met het onderwerp. En dat onderwerp is ruim, heel ruim: een avontuur dat in 1959 startte en meteen goed was voor een eindeloze lading pioniers die de muziek van diverse opgroeiende generaties verzorgde. Die radio-omroepen brachten de liefde voor muziek, radio, deejays, jingles, commercials bij. Een reeks eindeloze onderwerpen… over de diverse zeezenders, nieuwe ontwikkelingen op zeezendergebied (voor de kusten van Israël zenden nog steeds twee zeezenders uit), besprekingen van boeken, CD’s en videomateriaal, het ophalen van herinneringen, verzoeken om en aanbieden van programmabanden, foto’s en gebruiksartikelen, zoeken naar en contacten leggen met (oud-)medewerkers en mede-fans en -liefhebbers… (RadioVisie)