Kort nieuws op vrijdag 7 juli 2000

Zaterdag begint de Megafestatie weer. Radio 538 is er natuurlijk elke dag bij, met vanaf 12 uur ’s middags live radio. Sterren als Jeroen van Inkel, Jeroen Nieuwenhuize, Tim Klijn, Barry Paf zullen ook aanwezig zijn. 538 zendt elke dag tussen 12 en 19 uur uit vanaf de Megafestatie.

Radio 91.6 gaat naar alle waarschijnlijkheid naar de bestuursrechter in Rotterdam om schorsing te vragen van het besluit om de zendmachtiging voor de gemeente Rijnwoude in te trekken. Het Commissariaat voor de Media besloot daartoe omdat Radio 91.6 niet voldoet aan alle eisen in de Mediawet. De machtiging voor de komende vijf jaar is naar Radio Rijnwoude gegaan.

Vanaf vandaag is Dynasty ook in real audio te beluisteren. Met de beste mix van de jaren 80, 90 en nu: Dynasty Radio kun je bezoeken via www.radiowereld.nl/dynasty. Binnenkort is men ook nog via een webcam op de site te zien.

Vandaag weer een rechtstreeks verslag op TV2 (15.00-17.25 uur) van de 7e etappe in de Tour de France van Tours naar Limoges over 192 km. In het Tourjournaal (22.45-23.25 uur) een samenvatting van de vandaag gereden etappe, interviews en reportages.

Omdat we mobiel willen kletsen, chatten, videootjes willen kijken, fotootjes willen versturen en nog zo wat willen grote telecomoperators UMTS-frequenties hebben, waaraan de overheid graag dik wil verdienen en daarom worden deze geliefde frequenties vandaag namens ons, de belastingbetalers, geveild. Op een speciale site wordt, enigszins vertraagd, bekend gemaakt wat de tussenstand -en later de eindstand- is. Meer info vind u op de nieuwe site VeilenVanFrequenties.NL.

Henny Huisman heeft donderdag overeenstemming bereikt over een nieuw, 4-jarig contract met de Holland Media Groep. Huisman zal gedurende die tijd op RTL 4 zestien programma’s per jaar presenteren, waaronder afleveringen van De Surprise Show en De Soundmixshow.
De presentator is al elf jaar een van de belangrijkste gezichten van de commerciële zender. ,,Zijn kwaliteiten zijn uniek en in grote mate bepalend voor de uitstraling van het station”, aldus president-directeur D. van der Graaf van HMG.

Journalisten van Nieuwsblad van het Noorden, Trouw, Utrechts Nieuwsblad/Amersfoortse Courant en de Volkskrant dingen mee naar de Prijs voor de Dagbladjournalistiek 2000. De jury, onder voorzitterschap van voorzitter mr. F. Korthals Altes van de Eerste Kamer, heeft de nominaties dinsdag bekendgemaakt.

Imca Marina wordt zaterdag in Maastricht officieel gekroond tot de nieuwe ‘koningin-moeder van de Nederlandse homo’s’. Ze is hiertoe verkozen door de Nederlandse Gay Discjockey vereniging. Hierbij zijn DJ’s aangesloten die platen draaien in bekende homotenten.

Ook in Zwitserland bestaat grote belangstelling voor Big Brother. Bij het commerciële televisiestation TV3 hebben zich binnen enkele weken 7800 mensen gemeld die vijftien weken in een wooncontainer in Glattfelden willen verblijven

De kans die het kleinduimpje onder de gsm-aanbieders in Nederland maakte op een umts-frequentie werd tot nog toe klein geacht. Ben had geen kapitaalkrachtige partner achter de hand die de nodige miljarden kon ophoesten. Maar afgelopen week toverde Ben een verrassing uit de hoge hoed: Ben werkt samen met Deutsche Telekom en verklaarde zelfverzekerd tegenover het Algemeen Dagblad: ‘Wij halen die licentie binnen’. Uiteindelijk zullen de Duitsers een 50 procentsbelang nemen in Ben. De twee werken samen onder de naam 3GBlue. De Duitsers hadden zich oorsponkelijk zelf ingeschreven voor de veiling.

De opbrengst van de mobiele gsm veiling zal waarschijnlijk lager zijn dan eerder werd verwacht. Een maand geleden nog zei minster Zalm van Financiën dat de veiling 20 miljard gulden in het laatje zou brengen. Dat bedrag was gebaseerd op de opbrengst van de Britse veiling: 80 miljard gulden. Maar de Engelse markt is strategisch belangrijker en bovendien hebben de Nederlandse gsm-aanbieders verschillende allianties gesloten, waardoor er minder partijen aan de veiling mee doen dan eerder werd verwacht. Officieel doen er acht partijen mee: behalve de eerder genoemde huidige gsm-bedrijven zijn dat Versatel, het Hongkongse conglomeraat Hutchison Whampoa en het consortium Nogenta Swedish Acquisition.

De Telegraaf moet de eigen verslaggever Rob Knijff 420.000 gulden betalen, waarmee de arbeidsovereenkomst na 27 jaar is ontbonden. Met deze uitspraak maakte de Amsterdamse kantonrechtbank op 13 juni een einde aan de affaire van de ‘Maxima-blunders’ bij De Telegraaf.

Help Hofstad de kabel op! De Programmaraad in Den Haag bepaalt in nagenoeg 100% van de gevallen waarnaar je mag luisteren en wat je mag zien. Nu waren wij nooit ontevreden over wat Casema aan aanbod had, maar goed. Je helpt Hofstad als je zelf, maar ook anderen een e-mail laat sturen aan de Haagse Programmaraad. Mail naar de Haagse Programmaraad als je Hofstad 24 uur per dag wil beluisteren. Het adres is: dehaagseprogrammaraad@wxs.nl. Nu direct nog even doen! Hou voor de laatste info de web-site in de gaten.

Italiaanse filmploeg gearresteerd. We hebben het allemaal in de kranten kunnen lezen: de Italianen zijn boos over de hardhandige manier waarop een Italiaanse filmploeg gearresteerd werd bij de EK- finale in de Kuip. Dit incident is inmiddels een diplomatieke rel tussen Nederland en Italië geworden. De politie Rotterdam-Rijnmond blijft volhouden niets verkeerd te hebben gedaan. De Nederlandse politievakbond (NPB) is echter wel woedend over het optreden van de politie. NPB-woordvoerder Hans van Duijn vond de actie ongehoord. Op dit filmpje, die je met Real Player kunt bekijken, kun je zien wat er precies gebeurde. Klik hier en luister.

De oplage van de dagbladen is in het eerste kwartaal met 1,2% gedaald vergeleken met het vierde kwartaal van 1999. De daling is voor een deel te wijten aan een seizoenspatroon…De effecten van de gratis dagbladen Spits (van het Telegraaf-concern) en Metro (van het gelijknamige Zweedse concern) noemt Cebuco beperkt. De losse verkoop die het meest gevoelig is voor de gratis verspreide dagbladen, is maar gering (met 2,4%) teruggelopen.

De Amerikaanse zender CBS is woensdagavond begonnen met de uitzending van Big Brother. De vijf mannen en vijf vrouwen in het Amerikaanse Big-Brotherhuis nabij Los Angeles zullen de komende drie maanden door 28 camera’s en zestig microfoons worden gevolgd. Voor de winnaar ligt een half miljoen dollar klaar.

Een Fins bedrijf dat elektronische spelletjes bedenkt RIOT Entertainment, heeft zijn eerste spelletje aangekondigd dat speciaal voor de draagbare telefoon ontworpen is. Het spel is gebaseerd op de SF-film “Titan A.E.” en werd in juni in Hong Kong uitgebracht; zodra de film in nog eens 18 andere landen in première gaat, zal het spelletje ook daar gelanceerd worden.

Tot slot nog even de weers-informatie op deze radiozender????

Het blijft opnieuw een wisselvallige dag, met wolkenvelden afgewisseld door zonnige perioden. Lokaal valt er een enkele bui. De middagtemperatuur ligt tussen de 17 en 20 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig, en neemt de wind in kracht toe.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Prettig weekend.