De bekende zeezender Radio Caroline zal op zaterdag 19 augustus in heel Europa te horen zijn. Voor één dag komt het station in de ether via de 600 kilowatt zender van de BBC World Service.
Dat gebeurt naar aanleiding van de Caroline Supportersdag die plaatsvindt op het voormalige Veronica-zendschip Norderney, dat in het Nederlandse Leeuwarden ligt afgemeerd. Zeezenderfans uit zowat heel Europa zullen daarbij een bedevaart ondernemen om de tijd van toen te herbeleven.
Radio Caroline begon zijn uitzendingen voor de Engelse kust op paaszondag 1964. Uitgerekend toen, omdat eigenaar Ronan O’Rahilly met zijn muzikale schot voor de boeg van de Britse overheid wraak wou nemen voor de dood van zijn grootvader. Die was op paaszondag 1916 tijdens de Paasopstand in Dublin door de Britten doodgeschoten.
19 augustus is een bewogen datum in de geschiedenis van Radio Caroline. Op 19 augustus 1989 sloegen de Nederlandse en Engelse overheden tijdens een illegale raid in internationale wateren alle zendapparatuur van het zendschip Ross Revenge kapot en haalden de overblijvende stukken van boord.
Een blijere gebeurtenis had zes jaar eerder plaatsgevonden, op 19 augustus 1983: Caroline begon op die dag zijn officiële uitzendingen vanaf de Ross Revenge. Een paar jaar tevoren was het best bekende zendschip van de omroep, de Mi Amigo, gezonken in de monding van de Theems. 19 augustus 2000 wordt dus weer een datum om te onthouden.
Het liefst hadden de initiatiefnemers de Caroline-reünie aan boord van de Ross Revenge gehouden. Het schip mag door een akkoord met de Britse overheid de Britse wateren echter niet verlaten. Via de afgehuurde frequentie op 1.296 kHz van de Britse wereldomroep zal Caroline tot in Polen te horen zijn. Vorig jaar deed VT4 proefuitzendingen via dezelfde BBC-frequentie. Tot vandaag heeft dat nog niet tot concrete radioplannen geleid. (Standaard)