Kort nieuws op vrijdag 10 November 2000

10.10 uur

MoterTV heeft aanstaande zondagmiddag een DJ in de uitzending. Gijs Staverman van Veronica zal namelijk zijn kunstjes laten zien op de moter. Zal hij slagen ? ? ?

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Zaterdag 11 november start RTL 4 met een nieuwe reeks afleveringen van Gekkenhuis, dat ingaat op opmerkelijke feiten en achtergronden uit het nieuws. Berichten in de krant zijn er vaak de oorzaak van dat mensen verwonderd uitroepen: ‘Het moet niet gekker worden!’.

Terwijl de meeste analisten denken dat Napster als een betaalde service zal overleven, klinkt er in de forums en chatboxen van het programma een heel ander geluid. Waarom zou iemand betalen voor iets dat gratis is te krijgen? “Wat gaan we nu doen? Betalen? Veel forums staan er vol van. Er wordt druk gediscuseerd in Nederland. Voordat het abonnement van $4.95 per maand ingaat, probeer eerst eens wat anders is de mening van veel internetters

Sony wil samen met Matsushita en NTT een dienst opzetten om muziek via mobieltjes te distribueren. Door de nieuwe dienst kunnen gebruikers via hun mobiele telefoon muziek downloaden en dit afspelen op audioapparatuur.

Radio 2 zendt van 13 tot en met 18 november de ‘Week van de Jaren 70’ uit. Er is beloofd om rekening te houden met de wensen van de luisteraars bij de samenstelling van de ‘Top 70’ die op zaterdag zal worden uitgezonden. Wensen kunnen bekend gemaakt worden op de speciale website.

De journalisten Frank Kalshoven en Ariejan Korteweg worden lid van de hoofdredactie van de Volkskrant. Kalshoven is nu chef van de economieredactie. Korteweg is chef van de kunstredactie van de Volkskrant. Per januari 2001 stapt Hendrik Jan Schoo op als adjunct-hoofdredacteur. Hij gaat naar de Weekbladpers.

Omrop Fryslân zendt aanstaand jaar december als eerste regionale omroep in Nederland een eigen regionale soap uit. De twaalfdelige reeks heet: Baas boppe baas (Baas boven baas) en heeft, zoals de naam al doet vermoeden, het Fries als voertaal. In de Friese soap staat een oude zuurpruim centraal. Steven de Jong, die ervaring opdeed met de soap Onderweg naar morgen, gaat de uitzendingen regisseren.

Kinderen hebben er een nieuwssite bij. Op IK, de InternetKrant voor kinderen, staat het nieuws in felle kleuren en grote letters te lezen. Ook kunnen kinderen zich aanmelden als verslaggever of vriendjes en vriendinnetjes tippen aan de redactie om te worden geïnterviewd.

Fans van Madonna die geen kaartje hebben gekregen voor haar eerste concert op Britse bodem in zeven jaar, hoeven niet te wanhopen. Zij kunnen het optreden van de 42-jarige zangeres rechtstreeks via internet volgen. Het concert heeft 28 november plaats in Londen.

Dagelijks belt bijna een half miljoen memsen om te luisteren naar het gekwaak van een eend. De eend zit onder optie 7 van het voice respons syteem van National Discount Brokers (NDB), overigens een serieus Wall Street-bedrijf. De eend kwam in de vrs terecht toen een stagiar deze in augustus de opnieuw inrichtte. Nummer 7 was nog vrij en de eend is al meer dan 60 jaar de mascotte van het bedrijf. Vanuit Nederland betaal je het tarief voor een gesprek naar de VS: 001 800 888-3999

Gerard Hulshof is benoemd tot directeur ad interim bij de Ikon voor ongeveer zes maanden per 1 januari 2001. Hulshof is voormalig netmanager van Nederland 1. Twee jaar geleden ging hij met pensioen, maar hij keert nu dus weer terug in de omroepwereld.

Niet de echte Sinterklaas, maar zijn broer zet aanstaande zaterdag voet aan wal in Gorinchem.

Meer dan ooit maakten Amerikaanse kiezers gebruik van internet om op de hoogte te blijven van de verkiezingen. De toonaangevende nieuwssites van NBC, CNN en CBS zagen hun bezoekersaantallen op de verkiezingsdag stijgen tot recordhoogtes. Lees verder in de Volkskrant

Vanaf 13 t/m 18 november kun je op Radio 2 genieten van de Week van de Jaren 70. Natuurlijk wordt er tijdens deze week muziek gedraaid uit deze jaren. Maar naast muziek hoor je ook nieuws uit die tijd. De week wordt afgesloten met de Jaren 70 Super Sessie. Naast de radio is er ook een speciale website opgezet, weekvandejaren70.nl. Op deze site kun je o.a. terecht voor de top 70 uit de jaren 70 en voor de op de radio uitgezonden nieuwsblokjes. Verder zendt de site iedere werkdag tussen 23.00 en 24.00 uur een concert uit de jaren 70 uit. Voor iedereen die graag terugdenkt aan deze tijd wordt het een week genieten dus!

Sinds ruim een dag zijn alle lokale stations in Ridderkerk niet meer te ontvangen. Het betreft TV Ridderkerk (Locom), Radio Ridderkerk (SLOR) en Ridderkerk FM. De oorzaak ligt waarschijnlijk in werkzaamheden aan de kabel die nu worden uitgevoerd i.v.m. modernisering waarbij een verbindingskabel stuk is gegaan zo liet een woordvoerster van Radio Ridderkerk weten. Eneco is inmiddels bezig het euvel te verhelpen.
Overigens kampt Ridderkerk FM met nog een andere storing die zij ook aan eneco wijten: er is een variatie in de frequentie waardoor deze of op 107.8 of op 107.9 is te ontvangen. Een verschil dat voor veel radio-toestellen te groot is. Het advies luidt dan ook bij deze om de zender nauwkeurig in te stellen op de volgende frequentie: 107.8,5 Megaherts (dit dus i.p.v. 107.90 mhz.)

Vijf olifanten brengen volgend jaar in Thailand hun eigen cd uit. De dieren beheersen de kunst van het bespelen van, super-grote, percussie-, xylofoon- en harmonica-instrumenten. Volgend jaar januari komt er een cd uit, waarop ondermeer het populaire Thaise kinderliedje ‘Chang Chang Chang’ te horen is, wat ‘olifant, olifant, olifant’ betekent. Ook ‘Happy Birthday To You’ moet worden opgenomen, maar daar moeten de dieren nog op studeren, meldt de Britse omroep BBC. De opbrengst van de cd gaat naar projecten voor bescherming van olifanten in Thailand en andere landen.

Waar anti-rookcampagnes over het algemeen falen, heeft de gsm wel succes: Britse tieners steken steeds minder vaak een sigaret op. De jongeren kiezen voor de mobiele telefoon als statussymbool in plaats van tabak. Dat schreef een antirookorganisatie vrijdag in het gezaghebbende British Medical Journal.

Mobiele telecomoperators zullen steeds harder moeten vechten voor klanten, beweert onderzoeksbureau IDC. Op dit moment heeft zo’n 60 procent van de Nederlanders een mobiele telefoon en daarmee is de rek er een beetje uit. De telecombedrijven zullen zich steeds meer richten op mensen die wel eens een nieuw toestel willen. Daarbij is het belangrijk voor een merk om een bepaalde doelgroep aan te spreken. Telfort zette de toon door ‘Q’ te introduceren waarmee het zich speciaal op jongeren tussen de 15 en 25 richt.

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

Half oktober heeft AT&T in de USA de mogelijkheid van SMS berichten in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Het bedrijf biedt tot 28 februari 2001 de service kosteloos en onbeperkt aan. Na die datum gaat het $4.99 kosten voor maximaal 500 berichten per maand.

De Britse showbizzimpresario Eric Morley, die de verkiezing van miss world bedacht, is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden. Een woordvoerster van het Britse tv-kanaal Channel Five, dat de schoonheidswedstrijd dit jaar uitzendt, heeft dit meegedeeld. Morley stelde de verkiezing van ’s werelds mooiste vrouw 49 jaar geleden in. Morley voerde ook het spel bingo in Groot-Brittannië in en was de bedenker van het Britse televisieprogramma Come Dancing, een danscompetitie. Het wordt als het langstlopende televisieprogramma in de wereld beschouwd.

De leiding van Big Brother heeft geit Cindy uit het huis gehaald. Dat gebeurde nadat honderden mensen het dier hadden ‘genomineerd’ om het huis te verlaten na een oproep van de Dierenbescherming. Deze organisatie kwam in actie nadat er stromen klachten waren binnengekomen over de behandeling van het dier.

Een enorme uitbrander aan het adres van CNN, CBS en andere Amerikaanse mediagiganten markeerde de ommekeer in een bizarre verkiezingsnacht. William Bennett, oud-minister van Onderwijs en erkend Bush-supporter, gaf de omroepen er genadeloos van langs… Algemeen Dagblad

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.