Kort nieuws op woensdag 1 November 2000

09.00 uur.

BNN brengt vanaf 2 november vier weken lang het programma Exp. (00.10 tot 00.40 uur) dat in het teken van de korte film staat. Dat alles onder het motto ‘Films zijn leuk, maar ze moeten niet te lang duren en je moet er wel iets te drinken bij hebben’.

Rob stenders meldde vanmorgen om 06.53 uur, dat hij half December een maagoperatie zal ondergaan. Tevens zal het hele StendersVroeg team waarschijnlijk ook na 1 januari 2001 door gaan met het radio programma “Stenders Vroeg” op Radio 3. Paul de Leeuw zal mogelijk e e n ochtend in de week het programma van Stenders gaan overnemen. Of Bart nog welkom is na 1 januari 2000 is onbekend.

Vanavond is het feest in De Melkweg! Net als vorig jaar viert het 3FM programma Isabelle Isabelle daar haar verjaardag, met de volgende artiesten on stage: Racoon, Green Lizard Green Lizard, Brainpower, Di-rect Di-rect en Van Dik Hout Van Dik Hout. The Flying DeWaele Brothers (Soulwax Soulwax) sluiten het verjaardagsfeestje af met een DJ-set. Heeft u ook 3FM nieuws, E-mail de 3FM reporters F.K. en VRR

Lingo nieuwe stijl moet op de schop. Dat vindt de netcoördinator van Nederland 2, Joop Daalmeijer. “Ik ben niet tevreden over hoe het programma er nu uitziet.” Hij heeft de TROS en de Nationale Postcode Loterij (NPL) opgeroepen de formule van het woordspelletje te veranderen.

Negatieve berichtgeving over allochtonen in de media draagt niet bij tot vreemdelingenhaat, zo blijkt uit onderzoek van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Juist degenen die geen enkel dagblad lezen, ervaren etnische minderheden als bedreigend, ondervond universitair docent M. Vergeer. Over een week hoopt hij te promoveren op zijn onderzoek

Stichting Het Parool, eigenaar van PCM Uitgevers, maakt zich zorgen om de toekomst van de kranten van PCM, maar wil zich niet losmaken uit het moederconcern. Lees verder in het NRC

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Het Radio 2-programma Maat in de middag dreigt nog voor 1 januari te verdwijnen als gevolg van de ijzige verstandhouding tussen presentator Ferry Maat en muzieksamensteller Jaap de Groot. “Hij eruit of ik eruit, heeft Ferry Maat geroepen”, meldt Pieter Leen, die vier jaar samensteller was van Maat in de middag, maar een jaar geleden plaats moest maken voor De Groot, die na het stopzetten van de middagshow van Jos Brink geen werk meer had.

De Engelse staatsomroep BBC overweegt om advertenties toe te laten op haar internetsite . Daarmee zou het breken met een jarenlange traditie van advertentie-vrije publicaties.

De Holland Media Groep (HMG) gaat bij de Raad van State in beroep tegen inperking van sponsormogelijkheden van RTL 4 en 5. Door een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die bepaalde dat beide zenders horen te vallen onder de Nederlandse mediawet, komt die inperking dichterbij.

Viacom-dochter MTV Networks heeft besloten The BOX Music Network in de Verenigde Staten te integreren in haar themakanaal MTV2. Daarmee verdwijnt The BOX als zender in Amerika. MTV2 bereikt zo’n twaalf miljoen huishoudens, terwijl The BOX achttien miljoen huishoudens weet te bereiken.

Bellen met een mobiele telefoon kan storingen veroorzaken in apparatuur voor gehandicapten. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO, men onderzocht honderd medische apparaten, met name elektrische rolstoelen. De meest voorkomende klacht was dat de apparatuur weigerde als gevolg van gsm-straling. Een op de tien elektrische rolstoelen reageert op de mobiele telefoons. Een directe oplossing voor het probleem is nog niet gevonden.

Nederland kent veel soortgelijke hitparades, zo hebben we de Mega Top-100, de top-40 en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Radio West komt echter met een geheel andere ‘hitparade’. De regionale radiozender wil op 8 november de Uitvaart Top 50 gaan uitzenden. Echt een gezellige uitzending zal het niet worden, want tijdens de uitzending tussen twee en vijf uur ’s middags zal ook gesproken worden met mensen in een diepe rouwstemming uit de uitvaartbranche. Lijkt je het wel wat, zo’n Uitvaart Top 50, maar woon je niet in regio Zuid Holland Noord? Luister dan online via deze site naar Radio West.

Radio Gelderland negeert de streektaal. De omroep die daarin juist het voortouw zou moeten nemen, laat maar mondjesmaat dialectsprekers aan het woord. Ook met muziek uit Oost-Gelderland schiet het Gelderse station te kort. In plaats daarvan krijgen de luisteraars veel te veel Engelstalige muziek voorgeschoteld.

De Reclame Code Commissie heeft De Sigaarlijn bevolen haar radiocommercial niet meer uit te zenden. Bloemenbureau Holland heeft een klacht ingediend omdat er in de commercial op denigrerende wijze over een bosje bloemen als geschenk werd gepraat.

De teletekstpagina’s van RTL4, RTL5 en Veronica zijn nu te vinden op één webadres

Ad Huijsmans (52) zal zijn functie als president-directeur van het NOB, dat hij sinds augustus 1998 leidde, per vandaag wegens persoonlijke redenen neerleggen.

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

Gisteren meldde we dat o.a. de commerciële radiozenders Radio 538, Sky Radio, Classic ƒM hebben vanaf 1 November een contract gesloten voor de ongecodeerde doorgifte via de ASTRA 1G-satelliet. (Love Radio behoort niet in dit rijtje thuis.) Hierdoor kunnen liefhebbers in grote delen van Europa de radiostations kwalitatief goed ontvangen. Dit zijn de ontvangstgegevens voor Classic, Sky en 538 via de satelliet:
Astra 1G
Naam PID dec PID hex
Sky Radio 227 E3
ClassicFM 229 E5
Radio538 230 E6
Transponder 109
Freq 12574
Pol Hor
Symb rate 22000
FEC 5/6

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.