kort nieuws op donderdag 28 december 2000

09.00 uur

Welke publieke omroepen hebben de beste sites? Ruim 4300 internetters brachten een stem uit. De VPRO heeft volgens de stemmers de meest vooruitstrevende site (25%), de VARA de mooiste site (23%) en de EO de meest informatieve site (20%). Na kerst trakteert Omroep.nl de winnende redacties op een apens-taart.

Lindo Duvall is ook in 2001 (nieuwe programmering) te beluisteren op Radio 538, op de zaterdag en zondag tussen 12 en 15 uur. De Alarmschijf van deze week is: Kandi – Don’t think I’m not en de Dancesmash: Paul van Dyk – We are alive

Vandaag, 28 december wordt een jaarversie uitgezonden van de VeronicaFM Top7 om 7uur. De uitzending begint zoals gewoonlijk om 19:00. De lijst is na te lezen op www.veronicafmtop12.com

Vandaag 28 december staan de uitzendingen van Radio Gelderland tussen 10.00 en 14.00 uur in het teken van de wintersport. Luisteraars worden uitgenodigd om naar het skicentrum de Wijchenseberg te komen en daar tegen een zeer laag tarief ski’s en schoenen te huren en vervolgens van de Wijchense Berg af glijden. De eerste 25 deelnemers aan de Radio Gelderland Wintersportdag kunnen geheel gratis komen skiën. In de radio uitzending wordt o.a. aandacht besteed aan skicondities, veilig skiën en skiblessures.

We weten het allemaal: er is er maar 1. De Kerstman natuurlijk. En hij is ook on-line! Met alles over de Big Party, Kerst nieuws en ook de radioshow. Het duurt even voordat de file geopend kan worden, maar dan hoor je in origineel steenkolen engels het laatste nieuws.

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

Luisteraars van 3FM hebben deze maand gestemd op hun favoriete nummers. 3FM heeft op basis van deze stemmen de verrukkelijke 715 samengesteld. De liedjes worden uitgezonden vanaf eerste kerstdag. De lijst is te bekijken in het doolhof van www.3fm.nl (zie magazine; exclusive). Kunt u het niet vinden, volgend jaar is er weer een kans.

De Belgische umts-veiling is uitgesteld tot maart 2001. Dat heeft het BITP bekend gemaakt. De veiling zou eind december van start gaan. De drie Belgische gsm-bedrijven, Proximus, KPN Orange Belgium en Mobistar, zullen alle inzetten op een umts-licentie.

China gaat de telefoontarieven volgend jaar fors verlagen. De prijs van gesprekken met het buitenland en van internetten gaat meer dan 50 procent omlaag, meldde het persbureau Nieuw China maandag. De tariefsverlaging geldt voor alle telefoniesectoren, met uitzondering van mobiel bellen en lokale gesprekken. De veranderingen gaan mogelijk al op 1 januari in.

Hofstad heeft een gedeelte van het uitgebreide radioarchief (in geluid) toe te voegen aan de site. Zo vind je onder geschiedenis, per tijdsgedeelte, verschillende MP3 bestanden om tijdens de komende dagen eens even op je gemak te beluisteren. De fragmenten zijn onderdeel van het Haags Radioarchief, een non-profit instelling die inmiddels is gestart met het digitaliseren van een enorme hoeveelheid radiomateriaal ui de Haagse radio vanaf 1972. Kijk op je gemak naar de fragmenten op de Hofstad site onder ‘geschiedenis’:

Bij de Tsjechische televisie is het tot een opstand van de journalistieke staf gekomen. Twintig journalisten bezetten de nieuwsstudio’s uit protest tegen de benoeming van een nieuwe directeur. Duizenden Tsjechen gingen maandag en gisteren in Praag de straat op uit solidariteit met de bezetters. De rebellen protesteren met hun bezetting tegen de volgens hen politieke benoeming van Jirí Hodac tot algemeen directeur van de televisie. Lees hier verder

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

De politie heeft maandag eerste kerstdag in Ooltgensplaat een illegale radiopiraat uit de lucht gehaald. In een schuur aan de Oudelandseweg werd een illegale zender van 500 watt in beslag genomen. Verder werden een versterker en een stuurprogramma weggehaald. Het radiostation, dat met de apparatuur uitzond, had een bereik tot Utrecht. De 42-jarige eigenaar van de zender in Ooltgensplaat heeft een boete gekregen. Andere zenders die in de afgelopen kerstdagen zijn opgepakt zijn o.a. Digitaal FM, Dynamic en Radio Delta.

‘De reclamebestedingen in de verschillende media (België) zijn in de eerste drie trimesters van 2000 aangedikt met gemiddeld 8,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de audiovisuele media doen het goed. Opvallend is dat Wallonië het beter doet dan Vlaanderen. Lees hier verder

In de laatste uitzending dit jaar van het radioprogramma Haags Pop Podium hebben de verzamelde Haagse popjournalisten ‘De beste Haagse CD van 2000′ gekozen. In 2000 werden ongeveer 25 Haagse CD’s uitgebracht. De keuze is dit jaar gevallen op ‘Neurotic Jackpot’, het tweede album van de zanger/gitarist Dyzack. De CD werd door de juryleden “verrassend fris en vol lef” genoemd. Tegelijkertijd werd opgemerkt dat men verwacht dat Dyzack’s volgende CD pas echt de ultieme plaat zal zijn. In de jury zaten dit jaar: Yvo Jouvenaar (Haagse Courant), Ronald Stemmerich (Stork on Stage), Hans Vandenburg (Radio en TV West) en Gerard van den IJssel (Stads Radio Den Haag en De Posthoorn). Naast ‘De beste Haagse CD van 2000’ werd ook ‘Het beste Haagse concert van 2000’ gekozen. De jury was unaniem in haar keuze voor de groep Incense. Deze Haags/Delftse band won onlangs de Grote Prijs van Nederland maar gaf volgens de jury op zaterdag 3 juni haar beste optreden tot nu toe tijdens het slotfeest van de Haagse Popweek in Theater Korzo.

Het radioprogramma Met het Oog op Morgen viert 5 januari zijn 25-jarig bestaan. Om dit feit te vieren, zendt de NOS eind december en begin januari bijzondere afleveringen uit met oud- en gastpresentatoren. De uitzendingen zijn via een webcam te volgen.

Een Britse, die op de publieke tribune zat in een Britse rechtbank, in afwachting van het verschijnen van haar zoon voor de rechter, is door de rechtbank veroordeeld wegens minachting van het hof…. omdat haar GSM rinkelde. De dame in kwestie had wel pech: die dag was het hof al drie keer gestoord door gsm-gerinkel; de vorige schuldigen moesten het doen met kwade blikken van de rechter, maar de moegetergde man vond het nu welletjes, en gaf haar een boete van 10 Pond. Je ziet: gsm kan de gezondheid schaden… van je portemonnee!

Het gratis Zweedse dagblad Stockholm News stopt. Het blad werd sinds 5 september verspreid in de Zweedse hoofdstad. Volgens de directie van de gratis krant zou er te weinig perspectief zijn om Stockholm News rendabel te maken. Op 8 januari 2001 wordt een aandeelhoudersvergadering gehouden waarop het besluit bekrachtigd zal worden. Verwacht wordt dat de gratis krant die dag voor het laatst zal verschijnen. Uitgeversconcern De Telegraaf had vorige maand nog concrete plannen om meerderheidsaandeelhouder te worden van Stockholm News.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.