Kort nieuws woensdag 20 december 2000

09.00 uur

Ondanks het geblunder van Amerikaanse networks tijdens de jongste presidentsverkiezingen, blijft televisie als nieuwsmedium populairder dan Internet. Wel zocht zo’n tweederde van de Amerikaanse webgebruikers nieuws over de hertelling van de verkiezingsuitslagen in Florida via het net, zo blijkt uit een onderzoek.

Twarres doet niet mee aan het Songfestival. De Friese band heeft dit laten weten in een verklaring. Aanleiding is de veelvuldige vraag naar Twarres bij de bezoekers van de NOS Songfestival-site. Daar kunt u discussiëren over de Nederlandse deelname aan de Eurovisie-editie en stemmen op klassiekers. Surf hier verder

De politie in Swalmen heeft zondagmorgen het televisietoestel van een 69-jarige inwoners wegens geluidsoverlast in beslag genomen. De man is hardhorend en zette bij herhaling zijn toestel erg hard aan. Dat leidde tot klachten uit de buurt. De politie had de man al eerder geadviseerd een koptelefoon aan te schaffen. Voor dat advies bleef hij oostindische doof. Daarop werd uiteindelijk de tv in beslag genomen.

Big Brother komt voorlopig Frankrijk niet in. Het privacy-verkennende programma zou de Fransen te veel schokken. DAt zegt kijkcijfermeter Frederic Provotelle van Mediametrie in Parijs.

Deze week staat er een leuke special te lezen over de legendarische Amsterdamse piraat Decibel op www.oldschool.nl. Zaterdagnacht stond The Old School namelijk in het teken van de legendarische Amsterdamse radiopiraat Decibel. In de studio was Lion Keezer te gast: medewerker van dat station en maker van de Top of The Hours. Heb je de uitzending van afgelopen zaterdag gemist, of wil je ‘m nog eens terughoren of even in het verleden kijken: surf dan naar www.oldschool.nl

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

KPN krijgt indirect een aandeel in Libertel. Dat is het gevolg van de overname van de Ierse mobiele aanbieder Eircell door Libertel-moeder Vodafone.

TV-rechten opnieuw in verkoop. De strijd om de televisie- en internetrechten brandt opnieuw los. Het bod dat het Zwitserse handelshuis AIM al maanden geleden heeft gedaan, is niet verbeterd en dus door de Raad van Commissarissen van de Eredivisie NV (ENV) niet goed genoeg bevonden. Daarom is besloten de bijeenkomst van gisteren in Utrecht, waar vertegenwoordigers van de 18 eredivisieclubs elkaar zouden treffen voor een finaal besluit, af te gelasten.
Lees hier verder

De redactie van RadioWereld wenst alle lezers: Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Muzikaal Nieuwjaar

Uitgeverij VNU koopt voor 5,6 miljard gulden het Amerikaanse marktonderzoeksbureau ACNielsen. Om de aankoop te betalen, overweegt VNU tijdschriften als Libelle, Margriet en Nieuwe Revu te verkopen. Ook de nog maar net aangekochte internet bedrijven Ilse en Startpagina gaan mogelijk alweer in de verkoop. Lees hier verder

Tweeënhalve maand nadat zij ten overstaan van miljoenen kijkers elkaar het ja-woord gaven in het tv-programma JA, IK WIL EEN MILJONAIR. gaan Coby Bos (29) en de Belgische ondernemer Stefan Kerkhofs (33) scheiden. Beiden hebben via hun advocaat de scheiding aangevraagd van hun huwelijk, dat na de tv-show van 8 oktober jongstleden op 23 oktober in het gemeentehuis van Blaricum bekrachtigd werd. Lees hier verder

Eurosport komt, maar dan wel achter decoder. Programmaraad Rotterdam voelt zich misleid. De sportzender Eurosport komt vanaf januari drie maanden gratis op de kabel, waarna de zender achter een decoder verdwijnt. UPC KabelTV & Telecom (voorheen ENECO KabelTV & Telecom) is dat voor het hele verzorgingsgebied overeengekomen met Eurosport. Lees hier verder

Dertig jaar nadat de groep uiteen is gevallen, staan de Beatles weer bovenaan de hitlijsten. In dertig landen voert de cd die vijf weken geleden uitkwam de lijst van meestverkochte platen aan. Er zijn er al 12 miljoen van verkocht. Op de cd, simpelweg ‘1’ geheten, staan 27 nummers die tussen 1962 en 1970 de Amerikaanse en Britse hitlijsten hebben aangevoerd.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

De mededeling dat VNU haar publiekstijdschriften gaat verkopen, is bij de bladen hard aangekomen. Want die vormen de bakermat van het bedrijf. De vrees voor een buitenlandse koper is groot. Die zal geen boodschap hebben aan de Nederlandse cultuur van een blad voor ieder gaatje in de markt. Lees hier verder

Met de aankoop van het Amerikaanse ACNielsen wordt uitgeversconcern VNU in één klap de grootste marktonderzoeker ter wereld. VNU biedt daarvoor $2,3 miljard in contanten ($36,75 per aandeel). Zondagavond gingen de directieleden van VNU en ACNielsen akkoord met het overnamevoorstel. Donderdag gaat de biedingstermijn officieel van start. Lees hier verder

Op het Canadese Copyright Board staat dat de heffing op CD-R’s daar behoorlijk is toegenomen, van 5,2 dollarcent naar 21 dollarcent. Een stijging van meer dan 300 procent! Maar wat maakt dit nu uit zal je denken? Nou, ik ben bang dat deze verhoging ook wel eens tot in Nederland zouden kunnen doorwerken. Nederlandse vaststellers van dergelijke heffingen lezen dit soort nieuws natuurlijk ook en laten zich misschien beïnvloeden

Op de Amerikaanse MTV-site heeft afgelopen weekeinde ten onrechte een bericht gestaan waarin stond dat rapper Eminem door een auto-ongeluk was omgekomen.

SBS6 begint op 27 december met het uitzenden van een wekelijkse docusoap waarvan elke aflevering volledig valt binnen een reclameblok. In zes afleveringen van twaalf minuten (de wettelijk maximale lengte van een reclameblok) kunnen kijkers de vorderingen volgen van amateur-reclamemakers. Lees hier verder

Op televisie geen Groot- Nederland. De Vlamingen kijken steeds minder naar de Nederlandse zenders. Vroeger was de Nederlandse televisie een alternatief voor bevoogdende Vlaamse staatstelevisie. Sinds de komst van de commerciële zender VTM kijkt nog maar twee procent van de Vlamingen Nederlands, tegen vroeger ruim vijfentwintig. Lees hier verder

Einde van het jaar dus lijstjes tijd. De komende twee weken dan ook de top 5 van favoriete albums die in 2000 zijn uitgekomen van de verschillende DJ’s van 3 FM. Vandaag : Jeffrey Willems, presentator van Back to the old school, zaterdag op zondagnacht van 1 tot 3 uur.

Favoriete albums van het jaar 2000
– Lucy Pearl – Lucy Pearl
– Jeffrey Osborne – That’s For Sure
– Bob Sinclar – Champs Elysees
– Dwayne Wiggins – Eyes Never Lie
– Guy – Guy III

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.