Kort nieuws op donderdag 11 januari 2001

11.00 uur

Giel Beelen, door de KRO van de zender gehaald naar aanleiding van een interview in de Studio, blijft zijn programma’s in de weekendnachten presenteren op 3fm, zo heeft 3fm bekend gemaakt. Daarmee lijken geruchten over transfers van Giel naar andere stations van de baan. Zendercoördinator Paul van der Lugt van Radio 3FM sluit niet dat voor de door de KRO ontslagen dj Giel Beelen nog een goede toekomst is weggelegd op dat station. Dat heeft hij woensdag laten weten. De geruchtmakende presentator kan ook doorgaan met de nachtelijke 3FM-uitzendingen die hij in dienst van de AVRO maakt.

De RadioWereld heeft even een apart forum over Giel Beelen online gezet, dit na aanleiding van zijn ontslag bij de KRO.

De website die Radio 2 inrichtte ter gelegenheid van het uitzenden van de Top 2000, is goed bezocht. In zes dagen werden 6 miljoen hits geteld, goed 2 miljoen bezoekers. Ruim 40 procent van de bezoekers verbleef langer dan een kwartier op de site. De banners kenden volgens Radio 2 een doorklikratio van 19,4 procent.

Radio 538 houdt vrijdagavond om zeven uur een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de cafebrand in Volendam. Op dat tijdstip begint in Volendam een stille tocht, waar 538 ook verslag van doet. De muziekkeuze zal worden aangepast en luisteraars kunnen via de ether hun condoleances overbrengen aan de Volendamse bevolking.

Haagstad Radio, een commerciële regionale uit Den Haag (1485 kHz) denkt zeer spoedig de nieuwe locatie voor haar AM-zendmast in gebruik te nemen. De oude zendmasten van Scheveningen Radio zullen hiervoor gebruikt worden. Tot het zover is zal Haagstad Radio via een noodantenne in Leidschendam blijven uitzenden.

Radio Nationaal kan nog een tijdje doorgaan volgens enkele medewerkers van het commerciële radiostation. Zoals eerder gemeld zal er een curator worden aangesteld. Tevens bestaat nog steeds een mogelijkheid dat Radio Nationaal verkocht zal worden aan mogelijke overnamekandidaten.

Canal+ Nederland heeft op 21 december bij twee satelliethandelaren conservatoir beslag laten leggen op apparatuur. Daarbij zijn onder meer computers en lege programmeerbare kaarten in beslag genomen. Op dergelijke kaarten kunnen hobbyisten codes programmeren zodat illegaal naar betaaltelevisie gekeken kan worden. Volgens de betrokken handelaren is er niets illegaals in hun bedrijf gaande. Zij zijn van mening dat de kaarten in principe voor allerlei toepassingen kunnen worden gebruikt, zoals het programmeren van hotelsloten of toepassingen bij spelcomputers. De verkopers willen geen verantwoording dragen voor wat de klant ermee doet. Lees hier verder

Country-zangeres Faith Hill, rockband Creed en R&B-zangeres Toni Braxton hebben in het Shrine Auditorium in Los Angeles een Music Award gewonnen, na de Grammy Awards de meest prestigieuze onderscheiding in de muziekwereld. Janet Jackson, de vrouwenband Dixie Chicks en Destiny’s Child, afkomstig uit de talentenstal van Timbaland en Missy ‘Misdameanour’ Elliott, sleepten eveneens een onderscheiding in de wacht.

Schagen FM heeft sinds kort een nieuwe site geopend. Op deze site wordt dagelijks het laatste nieuws uit de regio getoond, inclusief foto. Verder is veel informatie over onze omroep op de site terug te vinden. Bezoeken kan via www.schagenfm.nl

De jaarlijkse onderscheiding voor de slechtst geklede vrouw in de Amerikaanse showbusiness in 2000 treft dit maal een relatief tere meisjesziel. Tienerpopidool Britney Spears, kip met de gouden eieren voor de platenindustrie en rolmodel voor miljoenen jongeren over de hele wereld, overtroefde met haar halfblote publieke verschijning overtuigend de Republikeinse bewindsvrouw Katharine Harris.

Als het aan platenmaatschappij EMI ligt, wordt 2001 het jaar van André Hazes. Op 30 juni wordt de populaire Amsterdamse volkszanger 50 jaar. Dat wordt gevierd met een reeks concerten in Ahoy, een groot verjaardagsfeest en (her)uitgave van Hazes’ muziek. Dat heeft een woordvoerder van EMI gezegd.

De Britse regering wil dat mobiele telefoons minder interessant worden om te stelen. Telefoonfabrikanten en politie moeten om tafel gaan zitten in een poging het aantal gestolen gsm’s terug te brengen. Dat zijn er nu zo’n 15.000 per maand. De berovingen en diefstallen van gsm’s vormen een derde van de totale kleine criminaliteit in Groot Brittannië. De meeste gsm’s worden afhandig gemaakt van kinderen.

De mediamagnaten Ted Turner en Rupert Murdoch azen op een belang in NTV, Ruslands grootste onafhankelijke televisiestation. NTV maakt deel uit van het Media-Most imperium van de naar het buitenland gevluchte Russische zakenman Vladimir Goesinski, die overhoop ligt met het Kremlin. Goesinski maakte onlangs bekend dat hij een belang van negentien procent in NTV aan een buitenlandse investeerder wil verkopen. Zo denkt hij de onafhankelijkheid van het televisiestation – dat bekend staat om zijn felle aanvallen op het Kremlin – in de toekomst te kunnen garanderen. Lees hier verder

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Een jaarlijks terugkerend evenement voor radiogekken is de dag georganiseerd door de stichting mediacommunicatie. Deze zal dit jaar plaatsvinden op 3 maart in de Koningszaal (bij Artis) aan de Plantage Middenlaan 41-43 in Amsterdam. Naast een aantal stands waar diverse artikelen te koop zijn die met name met zeezenders te maken hebben, worden er ook films vertoond en zijn er enkele gasten. Dit jaar worden als gast aangekondigd; Marc Jacobs (Mi Amigo, Caroline, RTL, radio Noord), Fred Bolland (achter de schermen betrokken bij onder andere Monique) en Roger Day (Swinging radio England, Caroline, RNI). Vanaf video zal een gesprek getoond worden met Timmy Thomasson (eigenaar van de zeezender Capital radio) die vanwege zijn leeftijd niet aanwezig kan zijn. De toegangsprijs is 15 gulden. Noteren in de agenda dus.

Het ziet er naar uit dat Okay FM, dat wil gaan uitzenden onder de naam radio 192, aan het langste eind gaat trekken in het geschil met Quality radio b.v. (radio Paradijs). Eerstgenoemde heeft een vergunning om uit te zenden op de 1584 kilohertz middengolf, maar “leende” die frequentie aan Ruud Poeze van Quality. Vorige maand vroeg men de 1584 terug, die inmiddels niet meer werd gebruikt, waarop Paradijs weer in de lucht kwam (met een overigens zeer zwak signaal). Poeze weigerde teruggave en schermde daarbij met afspraken die door Michael Bakker van Okay echter ontkend worden. Inmiddels heeft de Rijksdienst voor de radiocommunicatie het gebruik door Paradijs als illegaal bestempeld, en partijen nog een kans gegeven om tot een vergelijk te komen. Als dat niet lukt zal de zender waarschijnlijk uit de lucht worden gehaald. Wij wachten in spanning af. (Hofstad)

Radio 5 besteedt vanavond in het wekelijks magazine TeleScoop van Teleac/NOT aandacht aan spraakherkenningssoftware die is ontwikkeld door NWO-onderzoekers van de Katholieke Universiteit Nijmegen. De software herkent het verschil tussen bijvoorbeeld Delft, Delluft, Delluf en Delf. De spraakherkenner maakt minder fouten en komen voor in onder meer dicteermachines en het telefonisch informatiesysteem voor openbaar vervoer. Verder zendt Teleac/NOT deel 5 uit van de cursus ‘PC-4U’, met onder meer auteur/webdesigner Peter Kentie.

ThreeButtons, een aanbieder van mobiele internetdiensten voor de zakelijke markt, introduceert een dienst waarmee het mogelijk moet worden om vanaf elke site een SMS-bericht te kunnen versturen. Web2SMS, zoals de dienst heet, is te vergelijken met “het bekende gele post-it memootje”, zegt Erik Bakermans, sales director van het bedrijf.

KPN gaat de strijd aan met ‘plaagbellers’. Plaagbellers zijn mensen die 0800-nummers bellen, zonder echte interesse in de dienst van dat nummer: het is toch gratis. Althans, voor de beller. Vooral makkelijke en korte 0800-nummers blijken hier veel last van te hebben. Maar KPN biedt nu een oplossing. Deze bellers zullen niet herkend willen worden, zo redeneert men, dus hebben zij nummerweergave uitgezet. Daarom kan je bellers die nummerweergave uit hebben staan op een speciaal spoor zetten. Dit kan een getrainde telefoniste zijn, of bijvoorbeeld een bandje.
In de 0800-centrale is hiervoor nu een speciale schakeling toegevoegd, die de eigenaar van het gratis nummer naar eigen inzicht aan of uit kan zetten. Deze oplossing heeft wel een heel lelijke bijwerking. Ook gewone klanten die nummerweergave uit hebben staan worden aangepakt. Vooral bij bellen via carrier (pre-)select wil de nummerweergave nog wel eens wegvallen. Ook bij gesprekken vanaf bedrijfscentrales wordt de nummerweergave vaak onderdrukt.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email