Kort nieuws op Valentijnsdag 14 februari 2001

09.50 uur

PvdA-Tweede-Kamerlid Zijlstra uit Woldendorp wordt de nieuwe voorzitter van Radio en TV Noord. Zijlstra volgt in april R. Vos op, die volgens de statuten na tien jaar voorzitterschap bij de regionale omroep van Groningen zijn functie moet neerleggen.

Het doek lijkt definitief te vallen voor de wereldwijd populaire internetdienst Napster, die meer dan 50 miljoen gebruikers in staat stelt gratis muziekbestanden uit te wisselen en cd’tjes te branden. Het federale hof van beroep in San Francisco heeft gisteravond bepaald dat Napster moet stoppen met de ongeautoriseerde verspreiding van muziek en aansprakelijk gesteld kan worden wegens grootschalige inbreuk op auteursrechten. De uitspraak is een grote overwinning voor de muziekindustrie die Napster voor de rechter had gesleept. Lees hier verder

Meer dan 100.000 mensen hebben in drie dagen tijd gereageerd op de oproep van de commerciële radiozenders, om een vuist te maken tegen de geplande veiling van fm-frequenties. Dat verklaarde Radio 538-directeur Erik de Zwart gistermiddag. Vrijdag is daartoe de site www.stopdeveiling.nl geopend. Lees hier verder

De staking bij de nieuwsdienst van de Tsjechische televisie (CT) is voorbij. Het Tsjechische parlement benoemde vrijdag een nieuwe directeur, Jirí Balvín. Die ontsloeg twee omstreden functionarissen. Daarop maakten de tv-journalisten zaterdag een eind aan hun staking, die zes weken heeft geduurd. Lees hier verder

De KRO zendt in maart een nieuwe Britse comedyserie uit, ‘No job for a lady’, met Penelope Keith en George Baker. Leuk, maar je moet er wel je nachtrust voor opofferen. De serie wordt namelijk om middernacht uitgezonden. En dat terwijl het een keurige serie is waarin ongetwijfeld geen onvertogen woord zal vallen, geen bloot wordt getoond en ook het geweld binnen de Britse perken blijft.Lees hier verder

Op www.avro.nl/popworks vind je de komende tijd een overzicht van de activiteiten die de afgelopen jaren op PopWorks hebben plaats gevonden. Zo kun je het hele concert van Is Ook Schitterend nog eens bekijken in realvideo, bladeren in de Cybervitaminen Jukebox, Toppop-clips bekijken en nog veel meer.

Internetbedrijf Napster moet stoppen met het gratis ter beschikking stellen van muziek waarop auteursrechten rusten. Dat heeft een federaal hof van beroep in San Francisco gisteren bepaald. Lees hier verder

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Omroep Brabant zet de knop om. Vanaf maandag begint het regionale radiostation met een nieuwe programmering. De uitzendingen moeten gedurfder, frisser en vooral voor alle Brabanders interessant zijn. Een nieuw geluid dus. Niet in de vorm van allemaal andere programma’s, maar wel wat betreft de ‘klankkleur’ van de Brabantse radiozender, zoals adjunct-hoofdredacteur Martin Fröberg het uitdrukt. ‘De stijl wordt losser. We blijven garant staan voor nieuws vanuit alle hoeken van de provincie en op alle gebieden. Maar het wordt levendiger gebracht.’

Het CDA deelt de vrees van de commerciële radiozenders dat zij bij een veiling van de frequenties uit de markt worden gedrukt. Vooral grote Amerikaanse en Britse organisaties gaan bieden, zo zei CDA-Kamerlid Atsma maandag in Den Haag. Verantwoordelijk staatssecretaris De Vries is daar niet bang voor. Bij mij hebben nieuwkomers ook een kans, aldus de bewindsvrouw.

Vanaf maandag 5 maart a.s typical Martha op Bajaradio met veel r&b soul en velen bekende nederlanders in de Bajaradio studio ( zonder bubbelbad )elke maandag avond tussen 19 en 21 uur via www.Bajaradio.com

Waterstad FM het nieuwe commerciële regionale radio station uit Friesland doet dit jaar ook mee aan de carnavals optocht in Sneek. “Carnaval in het noorden” Er zullen vanaf de carnavals wagen bijna 11 duizend cd’s worden weg geven aan het carnavals publiek, een echte carnavals stunt. 11 duizend cd’s van diverse artiesten en groepen gaan zo het publiek in. De Carnavals optocht is op zaterdag 24 februari 2001 om 14.00 uur in de stad Sneek. Luister naar WATERSTAD FM in Friesland op de kabel 98.4 FM Stereo. En via internet radio www.waterstadfm.nl optie luisteren.

Duitsers willen sites op illegale muziek scannen. De Duitse muziekindustrie zegt een techniek ontwikkeld te hebben waarmee het mogelijk is websites te scannen op de aanwezigheid van illegaal materiaal. Het Bundesverband der Phonographischen Wirtschaft (BPW) stelt een systeem voor waarmee het mogelijk is illegale content op internetpagina’s te ontdekken. Vervolgens wil de muziekindustrie de toegang tot deze sites via Duitse internetproviders blokkeren. Lees hier verder

United Pan-Europe Communications (UPC) heeft een nieuwe divisie gevormd, UPC Media. Daarin worden internetdochter Chello en UPCtv (betaaltelevisie) samen ondergebracht. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Lees hier verder

Oscarnominaties voor beste film en script . De film Crouching Tiger, Hidden Dragon heeft als buitenlandse film tien Oscarnominaties naar binnen gesleept. Naast beste film is ze onder meer ook genomineerd voor beste buitenlandse film en voor beste regie. De Oscarnominaties werden dinsdagmiddag bekendgemaakt. De Academy of Motion Picture Arts en Sciences reikt de Oscars op 25 maart in Los Angeles uit. Hieronder een overzicht van de Oscarnominaties voor beste film, buitenlandse film en script. Lees hier verder

Amsterdam schenkt AT5 miljoenen. Vier miljoen gulden, drie jaar lang. Dat is wat B en W van Amsterdam willen bijpassen op de exploitatie van tv-zender ATV. Het bedrag moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. De jaarbegroting van AT5 beloopt 17 miljoen gulden, maar vertoont een tekort van 3,8 miljoen. De gemeente moet uitgeverij PCM ook nog eens de koopsom voor AT5 betalen, die op een miljoen geschat wordt. De provincie Noord-Holland vindt één regiozender genoeg en wil dat AT5 en TVNH fuseren of minstens gaan samenwerken. Ook het Commissariaat voor de Media wil dat. TVNH wil wel fuseren, AT5 niet. De zenders hebben een samenwerkingsovereenkomst, maar in de praktijk werkt die niet. (Villamedia)

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.