In gesprek met: Coen Swijnenberg [Radio M]

Coen Swijnenberg maakte z’n eerste radioprogramma toen hij veertien was. Voor de lokale omroep van Maartensdijk was dat. Nu, acht jaar later, is hij dagelijks te horen op de regionale omroep Radio M. Hij heeft z’n eigen programma tussen vier en zeven.

Bovendien presenteert hij iedere vrijdagavond bij de lokale omroep Dalux FM in Wageningen het programma Nightlife. Coen kwam deze week in het nieuws omdat hij de domeinnaam www.hermanheinsbroek.nl registreerde en wegkaapte voor de neus van de kersverse minister Heinsbroek.

  Eerst over het nieuws van deze week. Hoe is het begonnen en hoe is het afgelopen?

  Op de redactie bij Radio M riep iemand dat de helft van de LPF-ministers hun domeinnaam niet hadden geclaimd. Daar keek ik erg van op. Daarom heb ik www.hermanheinsbroek.nl geregistreerd. Niet om hem dwars te zitten, maar om aan te geven hoe belangrijk het is om je naam te claimen als je een internetsite wilt! Uiteraard was ik niet van plan het domein te houden. Ik wilde het gewoon teruggeven, als tegenprestatie moest de minister in mijn uitzending komen.

  Na 2 dagen kreeg ik een mailtje van Economische Zaken; of ik even contact op wilde nemen in verband met de actie. Ik heb ze toen meteen gebeld en het verhaal uitgelegd. De -overigens aardige- medewerker van EZ vond het geloof ik wel een geinige actie, maar kon niet zeggen of minister Heinsbroek in mijn uitzending wilde komen. Daarna heb ik ongeveer 12 mensen van EZ aan de lijn gehad. Allemaal zeiden ze dat ze niet mee wilden werken. Tot ik een hoge baas aan de lijn kreeg. Toen ik hem het verhaal uitlegde ging hij meteen met de minister bellen. 10 minuten later belde hij terug met het goede nieuws: Heinsbroek wilde in mijn uitzending komen! Dat is donderdag 1 augustus gebeurd. Daarmee heeft hij zijn site terug.

  Hoeveel reacties heb je gehad op je actie?

  Na 3 dagen ongeveer 250 mailtjes en 26.000 bezoekers op mijn site.

  Had je ooit zoveel reacties verwacht?

  Nee zeker niet. Ik had op een beetje publiciteit gehoopt om de boodschap van de actie goed over te brengen. Maar heel wat kranten, internetsites en radiostations hebben het bericht opgepikt. Dit is het resultaat.

  Je hebt ook veel negatieve reacties gehad. Bij de Tros werd het dinsdag een snotapenactie genoemd. Terechte kritiek?

  Met name de eerste dag zaten er aardig wat negatieve reacties bij ja. Maar dat waren voornamelijk mensen die de actie niet begrepen. Ze dachten dat ik er geld mee wilde verdienen en dat ik de website niet terug zou geven aan de minister. Toen heb ik het verhaal op mijn website duidelijk uitgelegd. Daarna zijn er met name positieve reacties binnengekomen.
  Met zo’n actie weet je dat er altijd mensen zijn die het niks vinden. Dat mag natuurlijk. In dit geval kwam de kritiek van internetjournalist Francisco van Jole toen ik te gast was op Radio 1. Het is ook een beetje zijn rol in het programma om kritiek te uiten. Ik vind het absoluut geen snotapenactie. Ik heb er iets mee willen aangeven en dat is gelukt. Mijn doel is bereikt, daar gaat het toch om?

  Je zegt steeds dat het je niet om de publiciteit te doen is. Waarom stuur je dan persberichten rond?

  Dat heb ik gedaan toen een journalist van Webwereld met vragen kwam. Ik heb hem toen een persberichtje gestuurd. Daarna heb ik ook andere media het bericht gestuurd. De actie is bedoeld om mensen te waarschuwen. Dan moeten ze het natuurlijk wel weten!

  Wat is je volgende actie?

  Ik ben niets van plan. Dit was erg leuk. Er moet een leuke aanleiding zijn om een actie te starten dus wie weet…

  Doe je vaker van dit soort acties in je programma?

  Nee.

  Waarom niet?

  Dit idee kwam meteen in me op. Ik ga geen acties opzoeken, maar als ik weer een ingeving krijg, wie weet…

  Wat heb je eigenlijk voor een soort programma op Radio M??

  Het programma is van 16.00-19.00 uur op Radio M de regionale omroep voor de provincie Utrecht. Het bevat muziek, nieuws en verkeersinformatie. Dat is de hoofdmoot. Verder behandel ik iedere dag een stelling die ook op de internetsite staat.

  Je bent pas 22, terwijl regionale omroepen vooral worden beluisterd door oudere mensen. Is het niet moeilijk om als jongere zo’n ouder publiek aan te spreken?

  Ik heb er geen moeite mee. Ik hoop de luisteraars ook niet. Maar dat valt volgens mij ook wel mee. Regelmatig heb ik luisteraars aan de telefoon die denken dat ik al lang getrouwd ben en kinderen heb.

  Je moet ook platen aankondigen die veel ouder zijn dan jij zelf bent. Daar heb je toch helemaal niks mee?

  Daar ben ik het niet mee eens. Er zijn een hoop platen, vooral uit de jaren ’80, die ik erg goed vind. Dat is zo ontwikkeld. Tuurlijk heb ik iets in moeten halen maar daar is niets mis mee vind ik.
  Ik heb dan meer moeite met het tempo van de platen. Van mij mag het allemaal wel een tempootje hoger. En niet alleen omdat ik dat prettiger vind. Mijn programma is redelijk snel, daar moet de muziek ook goed op aansluiten.

  Je hebt ook gewerkt voor Radio Flevoland, ook een regionale omroep. Waarom ben je daar niet gebleven?

  Omdat vanaf het begin al vaststond dat ik dat programma voor 3 maanden zou doen. Radio Flevoland was voor mij de eerste stap naar betaalde radio. Ik had wel gehoopt er langer te kunnen blijven. De programmaleider daar was erg positief over me, maar had toch niets voor me. Gelukkig had Radio M dat wel.

  Onlangs werd bekend dat Paul van der Lugt (nu Radio 3FM-zendercoördinator) jouw nieuwe directeur wordt. Wat verwacht je van hem?

  Ik ken hem niet. Je bent geneigd hoge verwachtingen te hebben, maar dat is gevaarlijk. Ik reageerde positief toen ik hoorde dat Paul van der Lugt onze nieuwe directeur werd. Het is een radioman. Ik was toch bang dat de radio op de bekende tweede plaats zou komen, en dat televisie alle prioriteit zou krijgen.

  Wat zou je als eerste willen veranderen als je baas van Radio M was?

  Dat is niet aan mij om daarover naar buiten te treden.

  Vijf dagen in de week werk je bij Radio M. En dan zit je daarnaast op vrijdagavond ook nog bij een lokale omroep te presenteren. Is dat niet een beetje veel van het goede?

  Bij Dalux FM in Wageningen presenteer ik iedere vrijdagavond het programma Nightlife samen met Rob Richards en Henk Blok. Na een week Radio M is dat een heerlijke uitlaatklep. Ik kom wel moe thuis, maar zo vlak voor het weekend is dat niet zo erg.

  Een jaar geleden vertelde je me dat als je een contract aangeboden zou krijgen van Radio 538 je zou weigeren. Nu zou je wel toehappen. Wat is er veranderd, het afgelopen jaar?

  Ik heb het idee dat 538 volwassener is geworden. De doelgroep is breder dan je denkt. Het is al lang niet meer gericht op scholieren. Dat is volgens mij ook de reden dat de luistercijfers zijn gegroeid.

  Zou je ook toehappen als Yorin zou bellen met een goed contract?

  Weet ik niet. Ik heb het onwijs naar mijn zin bij Radio M. Ambities heb ik natuurlijk. Maar het moet een goed moment zijn. Ik doe mijn eigen programma op Radio M nog geen jaar. Ik moet nog veel leren hoor. En dan kijken we wel verder.

  Wat doe je over tien jaar?

  Gelukkig plan ik niet 10 jaar vooruit. Dus ik heb echt geen idee. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Maar ga er maar vanuit dat ik voorlopig actief wil blijven in het radiowereldje.

  Coen Swijnenberg