Search
Close this search box.

Kort nieuws woensdag 7 maart 2001

07.00 uur

De jaarlijkse Gouden Eikel van het KRO-programma ‘Ook dat nog’ is toegekend aan ziektekostenverzekeraar Zilveren Kruis Achmea. Deze satirische prijs voor falend beleid bekroonde het stuntelend optreden van de maatschappij bij de behandeling van een ziektegeval. In eerste instantie kreeg een doodzieke vrouw geen medicijn dat haar chirurg had voorgeschreven omdat dat volgens de verzekeraar niet nodig was. In plaats van een zakje intraveneuze voeding werd vervolgens blaasspoelvloeistof geleverd. De vrouw die verpleegkundige is, ontdekte deze verwisseling gelukkig op tijd. Tenslotte moest de patient, mevrouw Kroon geheten, maandenlang op de uitbetaling van haar declaraties wachten. De verzekeraar meende dat zij 12 kronen had gedeclareerd.

Organisatoren van grote popfestivals in Europa beslissen vrijdag in Londen of het crowdsurfverbod in het komende festivalseizoen wordt gehandhaafd. Het verbod werd juni 2000 ingesteld nadat bij het Deense Roskilde-festival negen jongeren werden doodgedrukt tijdens een concert van Pearl Jam, zo bleek uit politierapporten. Crowdsurfers zijn concertbezoekers die zich vanuit het publiek opwerpen en zich dan over de hoofden van andere bezoekers laten bewegen tot voor het podium.

Radio West presenteert vandaag de ‘Dag van de geschiedenis’. De regionale omroep test tussen 9.00 en 19.00 uur de feitenkennis van de luisteraars over historische gebeurtenissen en personen in Zuid-Holland. Op welke dag vluchtte Koningin Wilhelmina bijvoorbeeld van Paleis Noordeinde naar Engeland? En wanneer werd Johan van Oldenbarneveldt op het Buitenhof vermoord? Radio West stelt de vragen in het kader van de plannen om het geschiedenisonderwijs drastisch te veranderen. De opvatting is dat we te weinig weten over onze geschiedenis en daarom wordt het weer jaartallen uit het hoofd leren. Is dat zinvol en klopt het wel dat we de kennis van het verleden kwijt zijn? Over die laatste vragen kunnen luisteraars tot slot tussen 18.00 en 19.00 uur meepraten in ‘Het gesprek van de Dag’.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

De Nederlandse speelfilms Costa! en Ik ook van jou doen het nog beter dan verwacht in de bioscopen. Costa! heeft de grens van 100.000 bezoekers gepasseerd. De film behaalde zaterdag en zondag al het beste openingsweekeinde ooit voor een Nederlandse speelfilm. Lees hier verder

De Arnhemse Courant en het Gelders Dagblad gaan einde dit jaar op in De Gelderlander. Hierdoor wordt het dagblad De Gelderlander met een oplage van 200.000 de grootste regionale krant van Nederland. Het editiestelsel zal worden uitgebreid. Er verdwijnen door de overname 60 banen, volgens uitgever Wegener zullen er geen gedwongen ontslagen vallen.

Het commerciele radiostation Love Radio schijnt geïnteresseerd te zijn in het verkrijgen van de middengolf-frequentie AM 675 van Radio 10 FM.

Radiohead, The Offspring, Manic Street Preachers, Toploader, Krezip, Postmen en Anouk zijn enkele van de artiesten die dit jaar optreden tijdens het popfestival PinkPop in Landgraaf. Eerder was al bekend geworden dat de Amerikaanse rockband Limp Bizkit op het Limburgse festival speelt. Lees hier verder

SBS Broadcasting (moeder van SBS6 en Net5), gaat samen met het Amerikaanse mediaconcern Fox een nieuw Europees tv-productiebedrijf oprichten. Het bedrijf gaat zich vooral op amusementen programma’s richten voor de SBS-zenders in Nederland, België, Scandinavië, Zwitserland en Oost-Europa. De vestigingsplaats van de nieuwe onderneming is nog niet bekend, hoewel een woordvoerder laat doorschemeren dat het ‘niet ondenkbaar’ is dat het Amsterdam wordt. De samenwerking staat los van de overname van Fox8 door SBS.

Een Amerikaanse federale rechter heeft Napster, de omstreden uitwisseldienst van muziekbestanden op internet, een termijn van drie dagen gegeven om de auteursrechtelijk beschermde bestanden uit zijn systeem te verwijderen.

Het Commissariaat voor de Media is er niet in geslaagd binnen vier weken uitspraak te doen in het geschil tussen de Rotterdamse Programmaraad en het plaatselijke college van b en w. Deze twee partijen kunnen het niet eens worden over de doorgifte van Eurosport via de kabel. Eurosport heeft inmiddels een contract afgesloten met kabelexploitant UPC en zal vanaf mei via een decoder te ontvangen zijn op tv. Lees hier verder

De KRO wordt de nieuwe sponsor van de Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. Dit schrijft het AD. De prijs wordt onderdeel van een groot detectivefestival dat de KRO in de derde week van november zal uitzenden.

De financiële nieuwszender Business Nieuws Radio mag van de rechtbank in Rotterdam voorlopig tot 1 september blijven uitzenden op de middengolf, in afwachting van de politieke discussie over de toekomstige verdeling van etherfrequenties voor commerciële zenders. Dit is een gevolg van een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank in een rechtszaak die in kort geding door het radiostation en zenderexploitant Nozema is aangespannen tegen de gemeente Montfoort alwaar de middengolf-zendmast van de radiozender staat. De nieuwsdienst zendt sinds de oprichting in 1998 uit op 1395 AM; de FM- en kabelfrequenties kreeg de zender pas later.

De wedstrijd UEFA Cup-wedstrijd Kaiserslautern-PSV wordt morgenavond niet door de NOS, maar door de commerciële zender SBS6 uitgezonden. Men wist de wedstrijd weg te kapen voor de neus van de NOS, die dacht de wedstrijd al in bezit te hebben. De commerciële omroep zendt de wedstrijd in zijn geheel uit. Daarna heeft men nog enkele interviews, maar een studiogesprek met een voetbaldeskundige zal er helaas niet inzitten.

Hugo Walker (voetbalcommentator) verzorgt morgenavond op de commerciele tv zender RTL5 het commentaar bij de UEFA-Cupwedstrijd Barcelona – Celta de Vigo. Dit ter vervanging van Raymond Bouwman. Walker stapte eind mei 2001 beledigd op bij de NOS omdat hij geen prominente rol kreeg tijdens het Europees voetbalkampioenschap, EURO 2000.

Bij een aan IRA-dissidenten toegeschreven bomaanslag bij het BBC-gebouw in Londen is gisterochtend vroeg een man gewond geraakt. De bom was achtergelaten in een taxi. Scotland Yard had twee waarschuwingstelefoontjes binnengekregen, maar was te laat ter plaatse om de bom zelf – gecontroleerd – tot ontploffing te brengen. De materiële schade bleef beperkt tot de taxi. Ook sneuvelden enkele ruiten in het BBC-gebouw. Lees hier verder

SBS Broadcasting, de Amerikaanse moedermaatschappij van het Nederlandse SBS (SBS 6 en NET 5), gaat samen met de Amerikaanse media-reus FOX een nieuw Europees tv-productiehuis oprichten. Het bedrijf gaat vooral amusementsprogramma’s ontwikkelen en maken voor de SBS-zenders in Nederland, België, Scandinavië, Zwitserland en Oost-Europa. De vestigingsplaats van de nieuwe producent is nog niet bekend. “Maar het is niet ondenkbaar dat het Amsterdam wordt”, zegt een woordvoerder van SBS Nederland. De Nederlandse programma’s van SBS worden nu voornamelijk geproduceerd door Cameo Media (onder meer de nieuwsbulletins en Hart van Nederland) en Endemol Entertainment (vooral amusement). Lees hier verder

Wie muziek wil blijven ruilen op internet krijgt het moeilijk. Na Napster ligt ook de alternatieve ruildienst Gnutella onder vuur. De Duitse tak van Ferrero, maker van de chocolade-hazelnootpasta Nutella, heeft de eigenaren van de websites Gnutella.de en Newtella.de gedwongen hun activiteiten stop te zetten. Beide websites waren vanmorgen niet toegankelijk. Volgens de Duitse nieuwssite Heise Online heeft een rechter in Köln de eigenaren van de websites te kennen gegeven deze voorlopig niet te gebruiken op straffe van een boete van maximaal een half miljoen Duitse mark. Lees hier verder

RadioWereld is op zoek naar een Veronica Reporter. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld over Veronica (ME).

Je hebt mensen die postzegels verzamelen, of speldjes (tegenwoordig pins geheten) of buizenradio’s. Voor die laatste groep heeft Stephan Smeets een bemiddelingspagina opgezet. De webhalte is niet commercieel van opzet. Stephan vraagt alleen bij een geslaagde transactie een bijdrage van een knaak voor de kosten van de software. Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot morgen.